wieprzowina w sosie curry

pikantna i rumiana, delikatna wieprzowina w sosie rozjaśni każdą przystawkę! Ten boski pikantny smak i aromat, a wraz z nimi delikatna miękkość mięsa nie pozostawi obojętnym nawet najbardziej wybrednego smakosza. Spróbuj! :)
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 7 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 6 % 1 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

mięso kroimy w plasterki na włóknach o grubości 1 cm.

dopraw każdy kawałek mięsa solą i pieprzem.

drobno posiekaj kolendrę.

na wysokiej patelni lub patelni rozgrzej oliwę z oliwek.

w rozgrzanym oleju rozprowadź imbir i curry. Lekko smażyć, ciągle mieszając, na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć do minimum.

wlej wodę, 3/4 mleka kokosowego. Doprowadź sos do wrzenia.

dodaj połowę kolendry i całe mięso do gotującego się sosu.

ponownie zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut na średnim ogniu.

gdy czas minie, zmniejsz ciepło i gotuj mięso na małym ogniu bez pokrywki, aż nadmiar płynu wyparuje.

po dodaniu pozostałego mleka kokosowego, kolendry, soli (jeśli to konieczne). Wymieszaj i zagotuj.

gotową wieprzowinę w sosie curry podajemy z ulubionym dodatkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g

Podobne przepisy