skład / składniki
metoda gotowania
mięso kroimy w plasterki na włóknach o grubości 1 cm.
dopraw każdy kawałek mięsa solą i pieprzem.
drobno posiekaj kolendrę.
na wysokiej patelni lub patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
w rozgrzanym oleju rozprowadź imbir i curry. Lekko smażyć, ciągle mieszając, na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć do minimum.
wlej wodę, 3/4 mleka kokosowego. Doprowadź sos do wrzenia.
dodaj połowę kolendry i całe mięso do gotującego się sosu.
ponownie zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut na średnim ogniu.
gdy czas minie, zmniejsz ciepło i gotuj mięso na małym ogniu bez pokrywki, aż nadmiar płynu wyparuje.
po dodaniu pozostałego mleka kokosowego, kolendry, soli (jeśli to konieczne). Wymieszaj i zagotuj.
gotową wieprzowinę w sosie curry podajemy z ulubionym dodatkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g