Baranina w kotle na kuchence

soczysta, umiarkowanie pikantna jagnięcina pobudzi apetyt każdego! Prawidłowo ugotowana jagnięcina to najsmaczniejsze mięso na świecie! W każdym razie to właśnie zrozumiałem, odwiedzając Kaukaz i próbując tamtejszej kuchni.  I, co zaskakujące, przepis kulinarny jest niezwykle prosty, a przygotowanie tak pysznego dania jak jagnięcina w kotle, choć zajmie trochę czasu, nie będzie wymagało praktycznego wysiłku. Po powrocie do domu upewniłem się, że ten posiłek stał się dość regularny w mojej diecie, czego Ci życzę.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 24 % 5 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

więc do gotowania umyj pół kilograma jagnięciny (powinna być tłusta, wtedy będzie dużo soku) i pokrój na małe kawałki. Następnie wymieszaj z posiekaną cebulą, solą, ziołami i pieprzem i włóż do głębokiego żeliwnego kotła. Upewnij się, że pokrywa jest szczelnie zamknięta, włącz mały ogień i gotuj na wolnym ogniu przez półtorej godziny, czasami mieszając. To wszystko-przepis jest bardzo prosty, ale potem ta jagnięcina z dowolnym dodatkiem sprawi tyle radości, że wrócisz do tego przepisu więcej niż raz.
ach tak, zgodnie ze wspaniałymi kaukaskimi tradycjami radzę trochę czerwonego wina do tego dania – będzie jeszcze smaczniej, chociaż wydaje się, że to po prostu niemożliwe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy