skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować chleb mięsny w piekarniku, potrzebujemy: lód; smalec; miąższ wieprzowy; miąższ wołowy bez żył; jajko; czosnek; proszek do pieczenia; gałka muszkatołowa; papryka; mielony imbir i mielony kardamon.
Krok 2:
Zmiel Lód w blenderze lub rozbij młotkiem na małe ziarna i włóż do zamrażarki, aby się nie stopił.
Krok 3:
Pokrój mięso i smalec na średnie kawałki. Włóż kawałki do torby i włóż do zamrażarki na 25-30 minut.
Krok 4:
Włóż Schłodzone mięso wieprzowe i wołowe oraz smalec do miski blendera.
Krok 5:
Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Jeśli twój Blender jest mały jak mój, lepiej ubijać mięso małymi porcjami. W przeciwnym razie Blender szybko się przegrzeje i wyłączy. I będziesz musiał długo czekać, aż ostygnie.
Krok 6:
Dodaj wszystkie przyprawy, sól i proszek do pieczenia do mięsa. Ponownie ubij wszystko w blenderze.
Krok 7:
Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj okruchy lodu. Rezultatem powinna być jednorodna błyszcząca masa.
Krok 8:
Umieść gotową masę mięsną w prostokątnej silikonowej formie. Wyrównać. Kilkakrotnie uderz formę o stół, aby wydostało się nadmiar powietrza. Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę. Następnie odstaw do schłodzonego piekarnika na kolejne 10 minut.
Krok 9:
Chleb mięsny można spożywać na ciepło z jakimś dodatkiem lub schłodzić i użyć jako nadzienia do kanapki. I tak i tak pyszne. Smacznego!
jeśli chcesz, aby chleb miał piękny różowy kolor, musisz użyć azotynu zamiast zwykłej soli.
bawarski chleb mięsny lub "Leberkese" to narodowe danie Niemiec i Belgii.
głównymi składnikami chleba mięsnego są mięso mielone, najczęściej wołowina zmieszana z chlebem pszennym namoczonym w mleku lub śmietanie oraz surowe jajka. Plus przyprawy i przyprawy, a także często wszelkiego rodzaju naturalne dodatki. Są one dodawane bezpośrednio do mięsa mielonego lub wykonane z nich warstwy. Chleb mięsny piecze się w piekarniku w prostokątnych kształtach lub formuje rękami, układając mięso mielone na blasze do pieczenia.
apetyczny chleb mięsny jest wykonany z naturalnego mięsa mielonego i ma delikatną, elastyczną konsystencję z wzorem małych otworów, naturalny smak mięsa i bogaty aromat.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g