chleb mięsny w piekarniku

klasyczne danie kuchni niemieckiej pochodzi z Bawarii. Niedawno w hipermarkecie Globus kupił bardzo smaczny bawarski chleb mięsny. Był sprzedawany na gorąco. Cała rodzina polubiła go tak bardzo, że chciałem spróbować ugotować coś podobnego w domu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 12 g
tłuszcze 68 % 28 g
węglowodany 2 % 1 g
299 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować chleb mięsny w piekarniku, potrzebujemy: lód; smalec; miąższ wieprzowy; miąższ wołowy bez żył; jajko; czosnek; proszek do pieczenia; gałka muszkatołowa; papryka; mielony imbir i mielony kardamon.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel Lód w blenderze lub rozbij młotkiem na małe ziarna i włóż do zamrażarki, aby się nie stopił.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój mięso i smalec na średnie kawałki. Włóż kawałki do torby i włóż do zamrażarki na 25-30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż Schłodzone mięso wieprzowe i wołowe oraz smalec do miski blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Jeśli twój Blender jest mały jak mój, lepiej ubijać mięso małymi porcjami. W przeciwnym razie Blender szybko się przegrzeje i wyłączy. I będziesz musiał długo czekać, aż ostygnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj wszystkie przyprawy, sól i proszek do pieczenia do mięsa. Ponownie ubij wszystko w blenderze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj okruchy lodu. Rezultatem powinna być jednorodna błyszcząca masa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść gotową masę mięsną w prostokątnej silikonowej formie. Wyrównać. Kilkakrotnie uderz formę o stół, aby wydostało się nadmiar powietrza. Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę. Następnie odstaw do schłodzonego piekarnika na kolejne 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Chleb mięsny można spożywać na ciepło z jakimś dodatkiem lub schłodzić i użyć jako nadzienia do kanapki. I tak i tak pyszne. Smacznego!

jeśli chcesz, aby chleb miał piękny różowy kolor, musisz użyć azotynu zamiast zwykłej soli.
bawarski chleb mięsny lub "Leberkese" to narodowe danie Niemiec i Belgii.
głównymi składnikami chleba mięsnego są mięso mielone, najczęściej wołowina zmieszana z chlebem pszennym namoczonym w mleku lub śmietanie oraz surowe jajka. Plus przyprawy i przyprawy, a także często wszelkiego rodzaju naturalne dodatki. Są one dodawane bezpośrednio do mięsa mielonego lub wykonane z nich warstwy. Chleb mięsny piecze się w piekarniku w prostokątnych kształtach lub formuje rękami, układając mięso mielone na blasze do pieczenia.
apetyczny chleb mięsny jest wykonany z naturalnego mięsa mielonego i ma delikatną, elastyczną konsystencję z wzorem małych otworów, naturalny smak mięsa i bogaty aromat.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy