stosy z mielonymi grzybami z serem w piekarniku

pyszne, obfite, szybkie danie na wakacje i na każdy dzień! Stogi z mielonymi grzybami z serem w piekarniku nigdy się nie nudzą. Możesz eksperymentować z nadzieniami według własnego gustu, co oznacza, że danie za każdym razem będzie nowe. Jest bardzo smaczny z grzybami i serem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 66 % 23 g
węglowodany 6 % 2 g
255 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić stosy z mielonymi grzybami z serem w piekarniku? przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Do gotowania możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa mielonego lub wziąć z kilku rodzajów. Weź również ser według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Będę gotować z leśnymi gotowanymi grzybami.Ale możesz je zastąpić pieczarkami. Nie musisz gotować pieczarek. Wystarczy posiekać i ugotować. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Aby usmażyć grzyby, rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca, wlej trochę oleju roślinnego i smaż drobno posiekaną cebulę przez minutę, a następnie dodaj do niej drobno posiekane grzyby i smaż wszystko razem przez kilka minut, aby odparować płyn z grzybów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do mięsa mielonego dodaj sól i przyprawy do smaku. Wymieszać. Kilka razy uderz mięso mielone w dno miski, aby było gęstsze. Dzięki temu gniazda nie rozpadną się podczas pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do pieczenia możesz wziąć dowolną formę żaroodporną. Mam ceramikę. Z mięsa mielonego uformuj małe kulki i umieść je w wysmarowanej olejem formie. Na środku każdej kulki zrób małe wgłębienie i posmaruj majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść nadzienie grzybowe w każdym gnieździe. Nie żałuj grzybów-niech będzie ich więcej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser i obficie posyp nim każde gniazdo. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 do 40 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia z mięsa pojawi się sok. Część z nich wyparuje. Ser się stopi i zacznie się lekko rumienić. Przenieś gotowe gniazda z mięsa mielonego na talerz i podawaj. Smacznego!

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy