węglan wieprzowy w folii w piekarniku

na zawsze zapomnisz o gotowej szynce, kiedy spróbujesz tego mięsa! Uwielbiam mięso! W każdej jego manifestacji! I uwielbiam to mięso podwójnie-soczyste , pachnące, o bogatym smaku-idealne do krojenia mięsa lub niesamowitej kanapki śniadaniowej!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 15 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 9 % 2 g
222 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby mięso było dobrze solone i soczyste, namoczymy je w solance. Aby to zrobić,włóż liść laurowy i ziele angielskie do 1-1, 5 litra wody

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 1,5-2 stół. l. soli

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadź solankę do wrzenia, a następnie pozwól jej ostygnąć

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz nasz węglan w schłodzonej solance i zapomnij o nim przez co najmniej 2 godziny

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz wyjmujemy mięso z marynaty

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój czosnek w cienkie plasterki i spieguj nim nasz węglan

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj musztardą ze wszystkich stron

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj trochę chmielu-suneli lub innych przypraw do smaku

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zawiązujemy nitką lub specjalnym sznurkiem, aby w końcu uzyskać okrągłe cięcie

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jabłka kroimy na talerze i połowę układamy na folii-nadadzą naszemu mięsu niepowtarzalny smak i soczystość i będą służyć jako ochrona przed przypaleniem

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż węglan na jabłkach i przykryj drugą połową pokrojonych jabłek ze wszystkich stron

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze uszczelnij folię, aby nie było żadnych dziur i ułóż szwem do góry

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś węglan w folii do naczynia do pieczenia lub na blachę do pieczenia, a liść kapusty posłuży nam jako dodatkowa ochrona przed przypaleniem

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 20 minut, a następnie w temperaturze 180 stopni przez kolejne 50 minut. 10 minut przed przewidywaną gotowością przebij mięso wykałaczką - jeśli sok jest przezroczysty-mięso jest gotowe. Idealnym rozwiązaniem byłoby wyłączenie piekarnika i pozostawienie w nim węglanu do ostygnięcia

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W razie potrzeby uwalniamy węglan z jabłek (moim zdaniem jest to bardziej estetyczne, ale nadal zjadłem jabłka) i kroimy. Cieszmy się!!!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g

Podobne przepisy