skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Aby mięso było dobrze solone i soczyste, namoczymy je w solance. Aby to zrobić,włóż liść laurowy i ziele angielskie do 1-1, 5 litra wody
Krok 3:
Dodaj 1,5-2 stół. l. soli
Krok 4:
Doprowadź solankę do wrzenia, a następnie pozwól jej ostygnąć
Krok 5:
Zanurz nasz węglan w schłodzonej solance i zapomnij o nim przez co najmniej 2 godziny
Krok 6:
Teraz wyjmujemy mięso z marynaty
Krok 7:
Pokrój czosnek w cienkie plasterki i spieguj nim nasz węglan
Krok 8:
Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Krok 9:
Posmaruj musztardą ze wszystkich stron
Krok 10:
Dodaj trochę chmielu-suneli lub innych przypraw do smaku
Krok 11:
Zawiązujemy nitką lub specjalnym sznurkiem, aby w końcu uzyskać okrągłe cięcie
Krok 12:
Jabłka kroimy na talerze i połowę układamy na folii-nadadzą naszemu mięsu niepowtarzalny smak i soczystość i będą służyć jako ochrona przed przypaleniem
Krok 13:
Rozłóż węglan na jabłkach i przykryj drugą połową pokrojonych jabłek ze wszystkich stron
Krok 14:
Dobrze uszczelnij folię, aby nie było żadnych dziur i ułóż szwem do góry
Krok 15:
Przenieś węglan w folii do naczynia do pieczenia lub na blachę do pieczenia, a liść kapusty posłuży nam jako dodatkowa ochrona przed przypaleniem
Krok 16:
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 20 minut, a następnie w temperaturze 180 stopni przez kolejne 50 minut. 10 minut przed przewidywaną gotowością przebij mięso wykałaczką - jeśli sok jest przezroczysty-mięso jest gotowe. Idealnym rozwiązaniem byłoby wyłączenie piekarnika i pozostawienie w nim węglanu do ostygnięcia
Krok 17:
W razie potrzeby uwalniamy węglan z jabłek (moim zdaniem jest to bardziej estetyczne, ale nadal zjadłem jabłka) i kroimy. Cieszmy się!!!
Krok 18:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g