skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec całą gęś w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj produkty zgodnie z listą. Mam Gęś o wadze około 3 kg, ale możesz wziąć inną - wybierz rozmiar piekarnika lub naczynia do pieczenia. Jabłka nadają się do każdego koloru i słodyczy, są dobre zarówno słodkie, jak i kwaśne. Idealne będą półsłodkie, soczyste.
Krok 2:
Sprawdź Gęś pod kątem pozostałości piór, usuń je w razie potrzeby. Odetnij błotniki. Mogą się palić podczas pieczenia, przez co danie traci swój wygląd (i to jest ważne, ponieważ jest świąteczne).
Krok 3:
Dokładnie wyszoruj gruczoł ogonowy, odetnij nadmiar tłuszczu z brzucha. Umyj i osusz Gęś ręcznikami papierowymi, nie powinno być na niej wody. Wymieszaj wszystkie suche przyprawy.
Krok 4:
Pocieraj tusze gęsi suchymi przyprawami wewnątrz i na zewnątrz. Pozostaw gęś na godzinę w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, że nie używam soli, w tym przepisie zastępuje ją sos sojowy. Jeśli z jakiegoś powodu ci się nie podoba, to po tym, jak ptak się położy, potrzyj go również solą.
Krok 5:
Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, w osobnej misce wymieszaj miód, oliwę z oliwek, sos sojowy. Rozłóż tuszę na zewnątrz i wewnątrz, pozostaw na 15 minut. Powtórz smarowanie jeszcze raz. Owinąć Gęś folią spożywczą i pozostawić na 12 godzin w lodówce. Najlepiej zostawić na noc, a następnego dnia rozpocząć pełne gotowanie.
Krok 6:
Usuń folię spożywczą z gęsi. Przypnij nacięcie w okolicy szyi wykałaczkami, aby zapobiec wyciekowi soku podczas procesu pieczenia.
Krok 7:
Umyj i osusz jabłka. Nie zdejmuję z nich skóry, nadaje jej aromat mięsu. Ponadto owoce zachowują swój kształt, nie rozpadają się. Jabłka (2-3 sztuki) pokrój na 4 części, obierz z rdzenia. Umieść owoce w brzuchu. Możesz wziąć mniej lub więcej jabłek, w zależności od ich wielkości i wagi gęsi.
Krok 8:
Przypnij nacięcie na brzuchu wykałaczkami. Zawiąż nogi gęsi mocnym sznurkiem. Rozgrzej piekarnik do 210-220 stopni.
Krok 9:
Ponownie posmaruj Gęś marynatą i włóż do przestronnej gęsi brzuchem do góry. Piecz gęś w gorącym piekarniku, aż się zrumieni, około 40 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 10:
Pokrój pozostałe jabłka na pół i przykryj je gęsią. Przykryj gęsią skórkę i kontynuuj pieczenie przez około 2 godziny. Sprawdź gotowość za pomocą nakłucia w najgrubszym miejscu. Uwolniony sok powinien być przezroczysty. Pozostaw gotową Gęś przy wyłączonym piekarniku na 15 minut. Przenieś gęś z jabłkami na półmisek, Usuń wykałaczki i udekoruj posiekaną papryką, świeżymi ziołami i plasterkami cytryny.
gotowanie gęsi Bożonarodzeniowej w piekarniku wcale nie jest łatwe. Może uzyskać twarde suche mięso lub niewłaściwie ugotowany ptak wykazuje tłusty smak. Wybierając tusze do pieczenia, preferuj młodą Gęś o wadze 2-4 kg.użyj specjalnego pojemnika do pieczenia - gęsi, usuń nadmiar tłuszczu. Zgadza się, powoli marynuj mięso. Jabłka nadają tuszy soczystość i przyjemny zapach. Pamiętaj, aby po upieczeniu Skórki użyć ciasnej pokrywy lub folii.
gotowa gęś jest pięknie przechowywana w lodówce. W razie potrzeby można go podgrzać na części.
średni czas pieczenia można obliczyć za pomocą wzoru: 45 minut na każdy kg wagi + 20 minut (ale nie zapomnij o właściwościach piekarnika).
podczas pieczenia gęsi można łatwo uzyskać piękną chrupiącą skórkę, jeśli przed wysłaniem jej do piekarnika zanurzysz tuszę we wrzącej wodzie na kilka minut, trzymając Gęś za tylne nogi.
przed wysłaniem do piekarnika owinąć folią końcowe paliczki palców ptaka i związać nogi, w przeciwnym razie się przypalą. Możesz przykryć całą tuszę gęsi folią, ale usuń ją około 30 minut przed końcem gotowania, aby utworzyć złotobrązową skórkę.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g