faszerowany kurczak bez kości w piekarniku

niesamowite świąteczne danie, które nie pozostawi nikogo obojętnym! Przyznaję szczerze, będziesz musiał trochę majstrować, ale uwierz mi, wynik jest tego wart!!! Zrobiłem to danie po raz pierwszy i udało mi się! Moi domownicy byli zachwyceni, bo jeszcze tego nie próbowali! Obiecuję, że uda Ci się za pierwszym razem, bo powiem ci jak...
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 16 g
tłuszcze 49 % 18 g
węglowodany 8 % 3 g
236 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty: ugotuj jajka, dobrze umyj kurczaka

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy uwalniać naszego kurczaka od kości - wszystko nie jest tak skomplikowane, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Musisz zacząć od tyłu, stopniowo oddzielając mięso od kości i przecinając stawy uda i skrzydła

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmujemy kość udową, jakby obracając mięso na niewłaściwą stronę, zostawiamy golenie

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Robimy to samo z drugą połową kurczaka

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nadal delikatnie podważamy mięso w kierunku kości grzbietowych, zostawiamy filet z kurczaka na skórze i wyjmujemy kręgosłup grzbietowy

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W ten sposób kurczak odpoczywa w stanie relaksu)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól, pieprz, dodaj ulubione przyprawy, ja posypałam trochę ziołami prowansalskimi i dodałam trochę oleju roślinnego. Zostawmy kurczaka na chwilę w spokoju do marynowania

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na oleju roślinnym (można na maśle) smażyć cebulę na złoty kolor

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj kaszę gryczaną i jeszcze trochę usmaż wszystko razem

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz gotujemy kaszę gryczaną, dodajemy 200 ml wody i gotujemy do miękkości

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smażyć grzyby. Mam zamrożone borowiki z jesieni, ale możesz wziąć dowolne grzyby-pieczarki, boczniaki itp. Możesz nawet obejść się bez nich

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zetrzyj ser na grubej tarce

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotowujemy nadzienie-ser, kaszę gryczaną, grzyby mieszamy, dodajemy surowe jajko

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Oto rodzaj nadzienia, które dostałem. Ale istnieje wiele opcji, wszystko zależy od nastroju, wyobraźni i produktów w lodówce)

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż połowę nadzienia, na wierzchu jajka na twardo

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Kolejna warstwa nadzienia

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Delikatnie zszyj, posmaruj odrobiną oleju roślinnego na wierzchu i włóż do nagrzanego piekarnika, aż będzie gotowy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Oto jakie piękno wyszło!!!

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    I w przekroju

podobało nam się to danie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zaskocz swoich gości, a na pewno poproszą o przepis, ponieważ jest bardzo smaczny! Spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal / 100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy