skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety wołowe i wieprzowe w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mięso mielone lepiej zrobić samemu. Weź stosunek wieprzowiny do wołowiny według własnego uznania. Z przypraw wziąłem paprykę, czarny pieprz, chmiel-suneli i gałkę muszkatołową.
Krok 2:
Z bochenka pokrój skórkę, pokrój lub pokrój w plastry, zalej wodą. Pozostaw na 5 minut, następnie spuść wodę i dobrze wyciśnij Bochenek. Jeśli pozostanie dużo płynu, mięso mielone rozprzestrzeni się i nie będziesz w stanie uformować kotleta. Zmiel namoczony Bochenek ręką lub widelcem na jednorodną papkę.
Krok 3:
Cebulę obrać, opłukać i zmielić w maszynce do mięsa lub zetrzeć.
Krok 4:
Aby zagnieść mięso mielone, weź dużą głęboką miskę z zaokrąglonym dnem. Przełóż do niego mięso mielone, Bochenek, cebulę, sól i przyprawy. Umyj jajka mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką i rozbij je do miski.
Krok 5:
Dokładnie zagnieść mięso mielone na kotlety. Jeśli mięso mielone jest zbyt suche i trudne do ugniatania, dodaj trochę przegotowanej zimnej wody i kontynuuj ugniatanie. Powinien być miękki i delikatny, ale nie wodnisty.
Krok 6:
Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Po namoczeniu rąk w ciepłej wodzie uformuj mielone kotlety. Na jeden kotlet wziąłem około 100 gramów masy kotletowej. Z podanej liczby produktów dostałem 16 kotletów. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i połóż na niej kotlety. Możesz ułożyć prawie gęsto do siebie, ponieważ podczas pieczenia staną się mniejsze.
Krok 7:
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut w trybie góra-dół, aż pojawi się złoty kolor. Wybierz dokładny czas i temperaturę według piekarnika. Gdy kotlety się zrumienią, wyjmij je z piekarnika i wyjmij z blachy do pieczenia, aby nie wyschły.
kotlety są bardzo delikatne i soczyste. Podawaj je na gorąco z tłuczonymi ziemniakami, sałatką lub innym dodatkiem. Podczas serwowania możesz ozdobić kotlety ziołami, uzupełnić sosem lub sosem.
z podanej liczby produktów dostałem 16 kotletów.
użyj oleju o wysokiej temperaturze dymienia do smarowania formy! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g