kotlety wołowe i wieprzowe w piekarniku

przepyszne rodzinne danie na co dzień na drugie i kolację! Kotlety wołowe i wieprzowe wyśmienicie nakarmią całą rodzinę. I do tego nie trzeba długo stać przy kuchence - piekarnik zrobi wszystko za Ciebie. Smak jest delikatny i soczysty. Kotlety można przygotować na przyszłość w zamrażarce jako domowy przedmiot.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 64 % 21 g
węglowodany 12 % 4 g
245 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety wołowe i wieprzowe w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mięso mielone lepiej zrobić samemu. Weź stosunek wieprzowiny do wołowiny według własnego uznania. Z przypraw wziąłem paprykę, czarny pieprz, chmiel-suneli i gałkę muszkatołową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z bochenka pokrój skórkę, pokrój lub pokrój w plastry, zalej wodą. Pozostaw na 5 minut, następnie spuść wodę i dobrze wyciśnij Bochenek. Jeśli pozostanie dużo płynu, mięso mielone rozprzestrzeni się i nie będziesz w stanie uformować kotleta. Zmiel namoczony Bochenek ręką lub widelcem na jednorodną papkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, opłukać i zmielić w maszynce do mięsa lub zetrzeć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby zagnieść mięso mielone, weź dużą głęboką miskę z zaokrąglonym dnem. Przełóż do niego mięso mielone, Bochenek, cebulę, sól i przyprawy. Umyj jajka mydłem, osusz ręcznikiem lub serwetką i rozbij je do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie zagnieść mięso mielone na kotlety. Jeśli mięso mielone jest zbyt suche i trudne do ugniatania, dodaj trochę przegotowanej zimnej wody i kontynuuj ugniatanie. Powinien być miękki i delikatny, ale nie wodnisty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Po namoczeniu rąk w ciepłej wodzie uformuj mielone kotlety. Na jeden kotlet wziąłem około 100 gramów masy kotletowej. Z podanej liczby produktów dostałem 16 kotletów. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i połóż na niej kotlety. Możesz ułożyć prawie gęsto do siebie, ponieważ podczas pieczenia staną się mniejsze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut w trybie góra-dół, aż pojawi się złoty kolor. Wybierz dokładny czas i temperaturę według piekarnika. Gdy kotlety się zrumienią, wyjmij je z piekarnika i wyjmij z blachy do pieczenia, aby nie wyschły. 

kotlety są bardzo delikatne i soczyste. Podawaj je na gorąco z tłuczonymi ziemniakami, sałatką lub innym dodatkiem. Podczas serwowania możesz ozdobić kotlety ziołami, uzupełnić sosem lub sosem.

z podanej liczby produktów dostałem 16 kotletów.

użyj oleju o wysokiej temperaturze dymienia do smarowania formy! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy