bułeczki są pospiesznie słodkie w piekarniku
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Kefir o temperaturze pokojowej wlej do miski i dodaj olej słonecznikowy.
Krok 3:
Dodaj cukier i sól, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj połowę przesianej mąki, dobrze wymieszaj ciasto.
Krok 5:
Wlać proszek do pieczenia, mieszać do uzyskania gładkości.
Krok 6:
Dodaj pozostałą mąkę i zagnieść gęste ciasto.
Krok 7:
Podziel ciasto na dwie części. Z każdej części zroluj kiełbasę i pokrój na 5-6 kawałków.
Krok 8:
Weź kawałek ciasta i zrób opaskę uciskową o grubości 1 cm.
Krok 9:
Przykryj blachę do pieczenia papierem i posmaruj olejem. Ułóż bułki na blasze do pieczenia, posyp cukrem i sezamem.
Krok 10:
Piecz bułki w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wyjmij gotowe wypieki z blachy do pieczenia, ostudź trochę i podawaj z herbatą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g