marmurkowa wołowina w piekarniku

najdelikatniejsze soczyste mięso z miąższu uda wołowego! Sam termin "marmurowa wołowina" pochodzi z Japonii, a nazwa mięsa pochodzi od typowego wzoru przypominającego marmur. Wzór powstaje z powodu najcieńszych smug tłuszczu, które topią się podczas gotowania i nadają mięsu soczystość.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 17 g
tłuszcze 47 % 15 g
węglowodany 0 % 0 g
211 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Można kupić steki z marmurkowej wołowiny, ja użyłam miąższu uda. Miąższ uda myjemy pod bieżącą wodą, za pomocą ręczników papierowych usuwamy nadmiar wilgoci z mięsa i kroimy na steki o szerokości około 1 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Steki wołowe układamy jeden na drugim, układając między nimi jedną gałązkę tymianku i zostawiamy w tej formie na 20 minut. Jeśli steki wołowe pochodzą tylko z lodówki, warto pozostawić je w tej formie na dłuższy czas, steki powinny mieć temperaturę pokojową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas przygotowywania steków Rozgrzej piekarnik: włącz tryb "grill" z wentylatorem i ustaw temperaturę na 250 ° C.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na blasze do pieczenia układamy matę do pieczenia( papier do pieczenia), układamy steki, smarujemy pędzlem oliwą z oliwek, odwracamy i ponownie smarujemy olejem. Steki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól do pozostałego oleju i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmujemy pierwszy stek z piekarnika, kładziemy go na talerzu, smarujemy solonym masłem, rozprowadzamy następny stek i ponownie smarujemy olejem i robimy to ze wszystkimi stekami. Przykryj stos steków drugim talerzem i pozostaw do gotowania przez kolejne 5-7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe steki z marmurkowej wołowiny podajemy na gorąco, uzupełniając je ziołami i warzywami.

aby wołowina nie była sztywna, nie dodawaj soli od razu, ponieważ wciąga płyn. Dodając sól po ugotowaniu steków, wołowina jest delikatna i soczysta.
marmurkową wołowinę można gotować przy użyciu innych ziół. Jeśli chcesz dodać czosnek, należy go przepuścić przez prasę i ułożyć razem z tymiankiem między stekami. Na papierze do pieczenia takie steki lepiej układać czosnkiem w dół. Ale marynowanie marmurkowej wołowiny w marynatach, do których jesteśmy przyzwyczajeni, nie jest zalecane, nadal jest to mięso najwyższej kategorii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Marmurkowa wołowina - 170   kcal/100g

Podobne przepisy