skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Można kupić steki z marmurkowej wołowiny, ja użyłam miąższu uda. Miąższ uda myjemy pod bieżącą wodą, za pomocą ręczników papierowych usuwamy nadmiar wilgoci z mięsa i kroimy na steki o szerokości około 1 cm.
Krok 2:
Steki wołowe układamy jeden na drugim, układając między nimi jedną gałązkę tymianku i zostawiamy w tej formie na 20 minut. Jeśli steki wołowe pochodzą tylko z lodówki, warto pozostawić je w tej formie na dłuższy czas, steki powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 3:
Podczas przygotowywania steków Rozgrzej piekarnik: włącz tryb "grill" z wentylatorem i ustaw temperaturę na 250 ° C.
Krok 4:
Na blasze do pieczenia układamy matę do pieczenia( papier do pieczenia), układamy steki, smarujemy pędzlem oliwą z oliwek, odwracamy i ponownie smarujemy olejem. Steki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 7 minut.
Krok 5:
Dodaj sól do pozostałego oleju i wymieszaj.
Krok 6:
Wyjmujemy pierwszy stek z piekarnika, kładziemy go na talerzu, smarujemy solonym masłem, rozprowadzamy następny stek i ponownie smarujemy olejem i robimy to ze wszystkimi stekami. Przykryj stos steków drugim talerzem i pozostaw do gotowania przez kolejne 5-7 minut.
Krok 7:
Gotowe steki z marmurkowej wołowiny podajemy na gorąco, uzupełniając je ziołami i warzywami.
aby wołowina nie była sztywna, nie dodawaj soli od razu, ponieważ wciąga płyn. Dodając sól po ugotowaniu steków, wołowina jest delikatna i soczysta.
marmurkową wołowinę można gotować przy użyciu innych ziół. Jeśli chcesz dodać czosnek, należy go przepuścić przez prasę i ułożyć razem z tymiankiem między stekami. Na papierze do pieczenia takie steki lepiej układać czosnkiem w dół. Ale marynowanie marmurkowej wołowiny w marynatach, do których jesteśmy przyzwyczajeni, nie jest zalecane, nadal jest to mięso najwyższej kategorii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Marmurkowa wołowina - 170 kcal/100g