skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec pyszne kruche ciasteczka z masłem orzechowym? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć gotową pastę z orzeszków ziemnych lub zrobić ją samodzielnie. Zrobiłam z makaronu, który sam zrobiłam (patrz link pod przepisem). Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym.
Krok 2:
Połącz miękkie masło o temperaturze pokojowej z cukrem i pastą orzechową i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Dodaj jajko i wszystko ponownie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta. W zależności od wilgotności i gęstości pasty z orzeszków ziemnych rozmiar jajka mąki może wymagać mniej lub więcej. Dlatego skup się przede wszystkim na konsystencji.
Krok 5:
Powinno zrobić elastyczne, nieprzylepne ciasto. Gotowe ciasto można włożyć do lodówki na 30 minut, aby wygodniej było z nim pracować.
Krok 6:
Z ciasta zwiń małe kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
Krok 7:
Przełóż puste miejsca na blachę wyłożoną pergaminem w odległości od siebie i spłaszcz każdą kulkę widelcem, aby uzyskać piękny wzór. Piec ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-12 minut. Pozostaw ciasteczka w wyłączonym piekarniku, aż całkowicie ostygną. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 8:
Gotowe schłodzone ciasteczka można podawać z herbatą, kawą, mlekiem lub kakao. Smacznego!
robiłam masło orzechowe na ten przepis .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Pasta orzechowa - 588 kcal/100g