ciasteczka z masłem orzechowym

jasne i pachnące, proste i smaczne, w pośpiechu! Ciasteczka z pastą orzechową pokochasz od pierwszej próby. Szczególnie ucieszą go dzieci. A gotowanie jest bardzo proste i szybkie, każdy początkujący może to zrobić!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 9 g
tłuszcze 21 % 17 g
węglowodany 68 % 56 g
401 kcal
IG: 0 / 5 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pyszne kruche ciasteczka z masłem orzechowym? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć gotową pastę z orzeszków ziemnych lub zrobić ją samodzielnie. Zrobiłam z makaronu, który sam zrobiłam (patrz link pod przepisem). Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz miękkie masło o temperaturze pokojowej z cukrem i pastą orzechową i mieszaj, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko i wszystko ponownie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta. W zależności od wilgotności i gęstości pasty z orzeszków ziemnych rozmiar jajka mąki może wymagać mniej lub więcej. Dlatego skup się przede wszystkim na konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinno zrobić elastyczne, nieprzylepne ciasto. Gotowe ciasto można włożyć do lodówki na 30 minut, aby wygodniej było z nim pracować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z ciasta zwiń małe kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przełóż puste miejsca na blachę wyłożoną pergaminem w odległości od siebie i spłaszcz każdą kulkę widelcem, aby uzyskać piękny wzór. Piec ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-12 minut. Pozostaw ciasteczka w wyłączonym piekarniku, aż całkowicie ostygną. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe schłodzone ciasteczka można podawać z herbatą, kawą, mlekiem lub kakao. Smacznego!

robiłam masło orzechowe na ten przepis .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Pasta orzechowa - 588   kcal/100g

Podobne przepisy