skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Wymieszaj śmietanę, sól i cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodaj zmiękczone masło (lub margarynę). Następnie łączymy z mąką, którą wcześniej wymieszaliśmy z sodą i zagniatamy ciasto.
Krok 3:
Ugotowane ziemniaki ugniatamy w tłuczone ziemniaki, dodajemy starty ser, sól (jeśli ser jest lekko solony) i wbijamy surowe jajko. W razie potrzeby włóż ziemniaki do nadzienia. Jeśli naprawdę chcesz gruzińskiego chaczapuri, to w nadzieniu-tylko ser.
Krok 4:
Podziel ciasto na części i rozwałkuj ciasta (średnica 10-12 cm).
Krok 5:
Umieść nadzienie na środku i lekko zmiksuj(możesz dodać mały kawałek masła).
Krok 6:
Zawiń krawędzie i ściśnij kopertę.
Krok 7:
Chaczapuri posmaruj ubitym jajkiem i rozłóż na naoliwionej blasze do pieczenia. Czasami nadal kładę papier do gotowania na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220-230 C * i pieczemy przez piętnaście minut.
Krok 8:
Chaczapuri z ziemniakami i serem gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g