skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięso w chlebie pita? Przygotuj niezbędne produkty zgodnie z listą. Wziąłem wieprzowinę, ale możesz użyć dowolnego mięsa, na przykład fileta z kurczaka. Ale wtedy czas gotowania zostanie zmieniony, ponieważ kurczak gotuje się szybciej niż wieprzowina. Opłucz mięso, osusz ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci.
Krok 2:
Pokrój mięso na plasterki, dobrze je ubij młotkiem kuchennym po obu stronach. Sól i pieprz w zależności od preferencji smakowych.
Krok 3:
Teraz obierz cebulę marchewką. Opłucz cebulę zimną wodą, pokrój, jak chcesz, na małe kostki lub półpierścienie. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Ułóż cebulę i marchewkę. Smaż warzywa na średnim ogniu, aż będą miękkie, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły.
Krok 5:
Zetrzyj twardy ser na grubej tarce.
Krok 6:
Lekko nasmaruj blachę do pieczenia rafinowanym olejem roślinnym i przykryj chlebem pita.
Krok 7:
Ułóż równomiernie warstwę marchewki z cebulą.
Krok 8:
Na wierzch ubić mięso (u mnie wyszło 5 kotletów średniej wielkości).
Krok 9:
Następnie posyp wszystko startym serem.
Krok 10:
Przykryj mięso drugim chlebem pita. Wstrząśnij jednym jajkiem kurzym na talerzu i posmaruj nim powierzchnię chleba pita.
Krok 11:
Możesz ułożyć krążki pomidorów, smażone grzyby na wierzchu, ale nie jest to konieczne. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. 10 minut przed końcem gotowania możesz posypać danie startym serem, posiekanym koperkiem. Pamiętaj, że ponieważ każdy ma inny piekarnik, czasy pieczenia mogą się różnić. Skąd wiesz, że danie jest już gotowe? Jeśli mięso jest miękkie, łatwo przekłuwa się nożem, wypływa z niego przezroczysty sok, wyjmij formę z piekarnika.
Krok 12:
Lepiej podawać mięso w chlebie pita od razu, aż ostygnie. Ale następnego dnia, podgrzewając w kuchence mikrofalowej, taka zapiekanka będzie pyszna. Podawaj danie ze świeżymi lub marynowanymi warzywami.
oprócz marchewki i cebuli do smażenia można dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, pokruszone pomidory.
można również wcześniej usmażyć grubo posiekane pieczarki i ułożyć na kotletach.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g