mięso w chlebie pita w piekarniku

pyszne, niezwykłe, szybkie, na prostą kolację lub lunch! Mięso w chlebie pita w piekarniku to leniwe ciasto mięsne. Gotowanie nie zajmie ci dużo czasu i wysiłku. A wynik jest świetny! Danie okazuje się pachnące, satysfakcjonujące i apetyczne. Mięso wewnątrz cienkich warstw jest delikatne, soczyste i miękkie. Przepis można uzupełnić.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 41 % 14 g
217 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso w chlebie pita? Przygotuj niezbędne produkty zgodnie z listą. Wziąłem wieprzowinę, ale możesz użyć dowolnego mięsa, na przykład fileta z kurczaka. Ale wtedy czas gotowania zostanie zmieniony, ponieważ kurczak gotuje się szybciej niż wieprzowina. Opłucz mięso, osusz ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na plasterki, dobrze je ubij młotkiem kuchennym po obu stronach. Sól i pieprz w zależności od preferencji smakowych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz obierz cebulę marchewką. Opłucz cebulę zimną wodą, pokrój, jak chcesz, na małe kostki lub półpierścienie. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni. Ułóż cebulę i marchewkę. Smaż warzywa na średnim ogniu, aż będą miękkie, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj twardy ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lekko nasmaruj blachę do pieczenia rafinowanym olejem roślinnym i przykryj chlebem pita.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż równomiernie warstwę marchewki z cebulą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch ubić mięso (u mnie wyszło 5 kotletów średniej wielkości).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie posyp wszystko startym serem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj mięso drugim chlebem pita. Wstrząśnij jednym jajkiem kurzym na talerzu i posmaruj nim powierzchnię chleba pita.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Możesz ułożyć krążki pomidorów, smażone grzyby na wierzchu, ale nie jest to konieczne. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. 10 minut przed końcem gotowania możesz posypać danie startym serem, posiekanym koperkiem. Pamiętaj, że ponieważ każdy ma inny piekarnik, czasy pieczenia mogą się różnić. Skąd wiesz, że danie jest już gotowe? Jeśli mięso jest miękkie, łatwo przekłuwa się nożem, wypływa z niego przezroczysty sok, wyjmij formę z piekarnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Lepiej podawać mięso w chlebie pita od razu, aż ostygnie. Ale następnego dnia, podgrzewając w kuchence mikrofalowej, taka zapiekanka będzie pyszna. Podawaj danie ze świeżymi lub marynowanymi warzywami.

oprócz marchewki i cebuli do smażenia można dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, pokruszone pomidory.

można również wcześniej usmażyć grubo posiekane pieczarki i ułożyć na kotletach.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g

Podobne przepisy