zapiekanka z bakłażana z pomidorami i serem w piekarniku

i gotować szybko, i wygląda pięknie i smakuje świetnie! Nie masz bakłażana, pomidora i sera? Nie wierzę! Latem każdy znajdzie ten standardowy zestaw w lodówce! Z nich, obiecuję, dostaniesz takie jedzenie, że polizasz palce. Ale teraz... kładziemy przed sobą ten przepis kulinarny i czytamy, aby przygotować po prostu niesamowicie smaczną zapiekankę!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 26 % 5 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystko jest szybkie i bardzo proste! Rozgrzej piekarnik do 230°C.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany (muszą być pokrojone cieńsze niż moje zdjęcie, 2 razy)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I pokrój pomidory na cienkie koła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek nie jest drobno siekany jak zwykle, ale bardzo grubo krojony. Ser Suluguni pokroić w cienkie plasterki. Bierzemy naczynie żaroodporne i układamy w nim zachodzące na siebie warzywa, naprzemiennie bakłażany, pomidory i ser. Losowo dodaj czosnek, zalej olejem, posyp pieprzem i suchymi ziołami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    To wszystko, teraz wkładamy to piękno do piekarnika na 20 minut. Nawet jeśli nie miałeś apetytu, uwierz mi, pojawi się z samego smaku!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przed podaniem wystarczy dodać zielony akcent i udekorować danie bazylią lub natką pietruszki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A oto jasna letnia zapiekanka warzywna. Szczerze-morze przyjemności!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy