skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka z gruszką w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty.
Krok 2:
Umyte gruszki pokrój na kawałki, wyjmując rdzeń.
Krok 3:
Przykryj naczynie do pieczenia folią. Wytnij kawałek folii na taką długość, aby wystarczył do całkowitego zawinięcia kurczaka w gruszki. W osobnym pojemniku wymieszaj sól, olej słonecznikowy, sos sojowy i kwas cytrynowy. Pokryj udka kurczaka powstałą mieszaniną i połóż je na folii. Połóż kawałki gruszki na nogach kurczaka.
Krok 4:
Zawiń krawędzie folii. Więc kurczak da sok i okaże się bardzo soczysty. Umieść naczynie do pieczenia w piekarniku na 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Krok 5:
Po 45 minutach ostrożnie otwórz folię, aby kurczak miał czas na zrumienienie. Włóż formę z powrotem do piekarnika.
Krok 6:
Podawaj gotowe danie z przystawką według własnego gustu. Smacznego!
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g