kurczak z gruszką w piekarniku

proste i bardzo smaczne danie na rodzinny obiad. Kurczak z gruszkami to łatwe do przygotowania danie ze słodką nutą i subtelnym posmakiem sosu sojowego. Pieczone gruszki stają się miękkie, słodkie, o mięsnym smaku i bardzo smaczne. Trudno oderwać się od takiego kurczaka. Ale gruszki najlepiej brać niezbyt miękkie, w przeciwnym razie podczas gotowania mogą zamienić się w owsiankę.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 11 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 19 % 5 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka z gruszką w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyte gruszki pokrój na kawałki, wyjmując rdzeń.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj naczynie do pieczenia folią. Wytnij kawałek folii na taką długość, aby wystarczył do całkowitego zawinięcia kurczaka w gruszki. W osobnym pojemniku wymieszaj sól, olej słonecznikowy, sos sojowy i kwas cytrynowy. Pokryj udka kurczaka powstałą mieszaniną i połóż je na folii. Połóż kawałki gruszki na nogach kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiń krawędzie folii. Więc kurczak da sok i okaże się bardzo soczysty. Umieść naczynie do pieczenia w piekarniku na 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 45 minutach ostrożnie otwórz folię, aby kurczak miał czas na zrumienienie. Włóż formę z powrotem do piekarnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj gotowe danie z przystawką według własnego gustu. Smacznego!

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy