podudzia z ziemniakami w piekarniku z majonezem

jasne, różowe, soczyste, pyszne , ze skórką - na obiad! Podudzia z ziemniakami i majonezem piecze się dość szybko w piekarniku. To świetna opcja na rodzinny obiad, z którą poradzi sobie każdy początkujący. Możesz doprawić potrawę różnymi przyprawami, aby uzyskać nowe smaki i aromaty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 26 % 8 g
188 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec podudzia z ziemniakami z majonezem? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Do pieczenia możesz wziąć całego kurczaka i pokroić go na kawałki. Obierz ziemniaki i opłucz je pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój obrane ziemniaki na duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trochę majonezu do ziemniaków i sól. Wymieszaj ziemniaki tak, aby były równomiernie posypane majonezem ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podudzia z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Dodaj majonez do kurczaka. Obierz czosnek i przepuść przez prasę bezpośrednio do miski do kurczaka. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Jako przyprawę możesz użyć mielonego pieprzu i papryki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć kurczaka z majonezem i przyprawami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Może być szklany, metalowy lub, jak mój, ceramiczny. Umieść ziemniaki w majonezie w formie, równomiernie rozprowadzając je na całej powierzchni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż kurczaka w majonezie na ziemniakach. Wlej trochę gorącej wody do formy. Jest to konieczne, aby ziemniaki nie były suszone, ale równomiernie upieczone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz naczynie w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez godzinę. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem. Gdy danie będzie gotowe, ziemniaki staną się miękkie, kurczak zostanie upieczony i będzie apetyczny złoty kolor. Jeśli przekłujesz kurczaka nożem, pojawi się lekki sok.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe danie z piekarnika,przenieś na talerze i podawaj. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy