skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec podudzia z ziemniakami z majonezem? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Do pieczenia możesz wziąć całego kurczaka i pokroić go na kawałki. Obierz ziemniaki i opłucz je pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Pokrój obrane ziemniaki na duże kawałki.
Krok 3:
Dodaj trochę majonezu do ziemniaków i sól. Wymieszaj ziemniaki tak, aby były równomiernie posypane majonezem ze wszystkich stron.
Krok 4:
Podudzia z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Dodaj majonez do kurczaka. Obierz czosnek i przepuść przez prasę bezpośrednio do miski do kurczaka. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Jako przyprawę możesz użyć mielonego pieprzu i papryki.
Krok 5:
Wrzuć kurczaka z majonezem i przyprawami.
Krok 6:
Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Może być szklany, metalowy lub, jak mój, ceramiczny. Umieść ziemniaki w majonezie w formie, równomiernie rozprowadzając je na całej powierzchni.
Krok 7:
Ułóż kurczaka w majonezie na ziemniakach. Wlej trochę gorącej wody do formy. Jest to konieczne, aby ziemniaki nie były suszone, ale równomiernie upieczone.
Krok 8:
Piecz naczynie w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez godzinę. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem. Gdy danie będzie gotowe, ziemniaki staną się miękkie, kurczak zostanie upieczony i będzie apetyczny złoty kolor. Jeśli przekłujesz kurczaka nożem, pojawi się lekki sok.
Krok 9:
Wyjmij gotowe danie z piekarnika,przenieś na talerze i podawaj. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g