skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami w piekarniku? Zajmij się przygotowaniem warzyw. Wlej wodę do rondla i zagotuj. Rozłóż kalafior na różyczki i gotuj przez 5-6 minut, aż zmięknie.
rozgrzej patelnię olejem roślinnym, dodaj mieloną wołowinę. Smaż do miękkości, ciągle mieszając szpatułką i miażdżąc kawałki, aby masa była bardziej delikatna i jednorodna. Gdy mięso mielone się zarumieni, przenieś je na osobny talerz.
obierz cebulę i marchewkę, umyj, osusz. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój seler na małe kawałki.
na patelni, na której smażono mięso mielone, roztop masło i wyślij do niego warzywa. Smaż przez 5 do 7 minut, aż będą miękkie, a cebula będzie półprzezroczysta. Dodaj paprykę, tymianek, mielony czarny pieprz, smaż przez minutę, aż zioła zaczną pachnieć.
Dodaj koncentrat pomidorowy, sos Worcester i wytrawne czerwone wino. Gotuj, aż zmniejszy się objętość. Wlać bulion, zmniejszyć ogień do niskiego i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a warzywa zostaną całkowicie ugotowane.
Dodaj wołowinę i wymieszaj. Gotowy kalafior wrzuć do durszlaka i pozostaw do szklanej wody.
w rondlu podgrzej prawie połowę mleka do wrzenia. Wymieszaj drugą połowę ze skrobią w osobnej misce. Wlej mieszaninę skrobi do mleka, zagotuj, aż będzie gęsta, ciągle mieszając i wyłącz.
zetrzyj ser, dodaj do mleka, posyp białym mielonym pieprzem, mieszaj, aż ser się rozpuści.
Ustaw piekarnik na 180 stopni, aby się rozgrzał.
przystąp do montażu zapiekanki. Nasmaruj formę olejem roślinnym, połóż połowę kalafiora na dnie, połowę mieszanki mięsnej i zalej połową sosu. Następnie powtórz jeszcze raz: jarmuż, mieszankę mięsną i pozostały sos. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut, aż kapusta będzie całkowicie gotowa.
ostudź przez 10 minut i podawaj.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal / 100g