skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować ciasta maślane na kwaśnej śmietanie w piekarniku, potrzebujemy: 280 g mąki; 150 g kwaśnej śmietany (20-30%); 50 g roztopionego masła; 1 duże jajko; 1 łyżka. L ze szkiełkiem cukru; ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 2:
W misce połącz śmietanę i jajko. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 3:
Roztop masło i ostudź do temperatury pokojowej. Wlać do mieszanki jajeczno-śmietanowej i wymieszać. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj, aż kryształy się rozpuszczą.
Krok 4:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do śmietany w kilku krokach. Najpierw możesz wymieszać ciasto trzepaczką, a następnie ugniatać rękami.
Krok 5:
Powinno zrobić miękkie, giętkie ciasto.
Krok 6:
Podziel powstałe ciasto na 5-6 identycznych części.
Krok 7:
Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrągłą tortillę o małej średnicy.
Krok 8:
Przenieś tortille na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Nakłuj tortille widelcem.
Krok 9:
Za pomocą pędzla posmaruj tortille masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut po pojawieniu się złotej skórki.
Krok 10:
Tortille z kwaśną śmietaną są gotowe. W zależności od grubości mogą być chrupiące lub miękkie. Smacznego!
dość prosty przepis, proste produkty i wspaniałe danie są gotowe. Jedno jest pewne: wszystkie składniki są w nim znane, czego nie można powiedzieć o produktach sklepowych.
ciastka z kwaśną śmietaną przygotowane według tego przepisu są tak smaczne, że chcesz je ponownie ugotować. Nadają się zarówno jako chleb do pierwszego dania, jak i jako Muffin do herbaty lub kawy. Co więcej, produkty dla nich są w kuchni każdej gospodyni domowej. Ciasto ugniata się bardzo szybko. Możesz natychmiast pracować z ciastem i nie czekać, aż będzie pasować jak drożdże. To ogromny plus tego dania. Tortille można posypać makiem lub sezamem przed pieczeniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g