tortille maślane w piekarniku na śmietanie

tortille z kwaśną śmietaną to uniwersalne wypieki na każdą okazję. Takie ciasta bardzo często można zobaczyć w sklepie. To prawda, że są gotowane na cieście drożdżowym i okazują się bujne, z piękną brązową skórką. Proponuję zrobić tortille bez drożdży. Przypominają nieco maślane ciasteczka i są lubiane przez dzieci.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 63 % 38 g
315 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować ciasta maślane na kwaśnej śmietanie w piekarniku, potrzebujemy: 280 g mąki; 150 g kwaśnej śmietany (20-30%); 50 g roztopionego masła; 1 duże jajko; 1 łyżka. L ze szkiełkiem cukru; ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz śmietanę i jajko. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło i ostudź do temperatury pokojowej. Wlać do mieszanki jajeczno-śmietanowej i wymieszać. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj, aż kryształy się rozpuszczą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do śmietany w kilku krokach. Najpierw możesz wymieszać ciasto trzepaczką, a następnie ugniatać rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinno zrobić miękkie, giętkie ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel powstałe ciasto na 5-6 identycznych części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrągłą tortillę o małej średnicy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś tortille na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Nakłuj tortille widelcem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Za pomocą pędzla posmaruj tortille masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut po pojawieniu się złotej skórki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tortille z kwaśną śmietaną są gotowe. W zależności od grubości mogą być chrupiące lub miękkie. Smacznego!

dość prosty przepis, proste produkty i wspaniałe danie są gotowe. Jedno jest pewne: wszystkie składniki są w nim znane, czego nie można powiedzieć o produktach sklepowych.
ciastka z kwaśną śmietaną przygotowane według tego przepisu są tak smaczne, że chcesz je ponownie ugotować. Nadają się zarówno jako chleb do pierwszego dania, jak i jako Muffin do herbaty lub kawy. Co więcej, produkty dla nich są w kuchni każdej gospodyni domowej. Ciasto ugniata się bardzo szybko. Możesz natychmiast pracować z ciastem i nie czekać, aż będzie pasować jak drożdże. To ogromny plus tego dania. Tortille można posypać makiem lub sezamem przed pieczeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy