różowy łosoś pieczony z cytryną w piekarniku w folii

obfite, soczyste i oryginalne! Zapach! Nie można się oprzeć! Niestety, na świecie są ludzie, którzy nie lubią ryb. Jak bardzo mieli pecha! W końcu nie tylko nie będą w stanie skosztować tego eleganckiego jedzenia - sałatki z tuńczykiem, pachnącej zupy rybnej ze szczupaka lub jak smakuje semuzhka pieczona na węglu drzewnym. Ponadto, nie jedząc ryb, pozbawiają się masy składników odżywczych i witamin, które dosłownie są wypełnione każdą rybą. I ogólnie myślę, że ktoś, słysząc teraz, że dzisiaj ugotujemy różowego łososia w folii, będzie nawet oburzony-po co tyle zamieszania? W końcu tę pyszną rybę można przygotować łatwiej. Ale pozwól, że się z tobą nie zgodzę! Jest jeden z argumentów przemawiających za pieczoną rybą. Oto on. Według amerykańskich naukowców z Harvard University School of Medicine, ciągłe spożywanie takich ryb zmniejsza ryzyko wystąpienia arytmii serca!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 19 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 0 % 0 g
159 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.Wszystko należy dokładnie umyć, w razie potrzeby oczyścić i wypatroszyć rybę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie osusz rybę, odetnij płetwy (zostawiam ogon). Po obu stronach tuszy ryby wykonaj nacięcia po 1-2 cm. Sól i pieprz tuszy, zwracając szczególną uwagę na miejsca nacięć i wewnątrz ryby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dla smaku brzuch ryby jest wypełniony ziołami i czosnkiem, w tym celu pokrój zieloną cebulę na długie kawałki, pokrój białą część cebuli na połówki. Posiekaj czosnek (właśnie zmiażdżyłem nożem). Pokrój cytrynę na cienkie półpierścienie (mam pierścienie na zdjęciu, ale potem pokroiłem je na połówki).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na blasze do pieczenia rozłóż arkusz folii złożony na pół, wlej 1-2 łyżki na folię.l oliwa z oliwek. Połóż rybę na folii. Do brzucha wysyłamy pióra zielonej cebuli, czosnek, liście bazylii i kilka plasterków cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wkładamy plasterki cytryny do nacięć. Wlej pozostałą oliwę z oliwek na wierzch. Zawiń rybę w folię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C do miękkości przez około 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatna, pachnąca i bardzo smaczna ryba jest gotowa, możesz ją podać! Smacznego!

przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.

rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii, rozważ funkcje swojego piekarnika i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy