skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne soczyste piersi z kurczaka z musztardą i miodem w piekarniku? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć piersi z kurczaka z kością i skórą lub po prostu filet z kurczaka. W zależności od wielkości piersi z kurczaka może być 3 lub 4. Moje piersi są duże, więc były 3 sztuki.
Krok 2:
Dodaj gotową musztardę do płynnego miodu i mieszaj, aż będzie gładka. Możesz wziąć dowolną musztardę-Dijon, rosyjską lub samodzielnie przygotować musztardę z proszku musztardowego. Jeśli masz mocno kandyzowany miód, najpierw rozpuść go w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
Krok 3:
Umyj piersi z kurczaka, osusz. Jeśli masz całą pierś z kością, pokrój ją na pół. Możesz zostawić skórę lub odciąć ją, jak chcesz. Usunąłem skórę i wyciąłem kość.
Krok 4:
Posyp kurczaka przyprawami, solą i pieprzem. Używając gotowej mieszanki przypraw, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często sól i pieprz są już obecne w takich mieszankach, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia. Moja mieszanka nie zawierała soli i pieprzu.
Krok 5:
Napełnij piersi mieszanką miodu i musztardy. Pozostaw ptaka na 20-30 minut do marynowania w temperaturze pokojowej. Jeśli to możliwe, możesz marynować dłużej, ale w lodówce.
Krok 6:
Umieść piersi z kurczaka w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia i polej mieszanką miodowo-musztardową z miski. Umieść kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 200°C i piecz przez około 30 minut, okresowo polewając mięso sokiem z dna formy. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości piersi. Mięso z kością piecze się nieco dłużej niż filet. Ale ważne jest również, aby nie wysuszyć ptaka. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g