pstrąg rzeczny w piekarniku

pyszny obiad w 40 minut - rozpieszczaj swoją rodzinę. Pewnego dnia przywieźli mi półtorakilogramowego pstrąga z Karelii. Bez wahania postanowiłem upiec środkową część tuszy. Chciałem czegoś nowego, więc podniosłem do niej taki sos, bardzo przypominający Tatar. Okazało się bardzo smaczne. Ten sos będzie pasował do każdej pieczonej ryby, ale szczególnie dobrze komponuje się z czerwoną.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 80 % 12 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 7 % 1 g
72 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pstrąg opłucz, oczyść i osusz. Ryby natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż pstrąga na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia lub w naczyniu do pieczenia i podgrzej do 180°C na 35-40 minut. Aby ryba nie wyschła, możesz przykryć formę folią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    SOS.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Grubo posiekaj ogórki, czosnek i koperek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jogurt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij blenderem, aż będzie gładki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj musztardę i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sos jest gotowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój gotową rybę na porcje. Podawać z sosem.

musztardę można dodać do miski blendera i ubić razem z warzywami. Postanowiłem dodać po ubijaniu, aby zachować całe ziarna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy