skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis na gotowanie ryb uderza w połączenie łatwości przygotowania i wyrafinowania gotowej wersji Dania. Podstawą jest filet z białej ryby. Odmiana może być dowolna, wybierz niezależnie od najprostszego mintaja i morszczuka do droższych gatunków.
gotowe filety są sprzedawane w sklepach, jest to najłatwiejsza metoda gotowania, wystarczy je rozmrozić. Jeśli ryba jest cała, czyścimy łuski, odcinamy głowę i płetwy, patroszymy, myjemy bieżącą wodą i suszymy. Następnie usuń filet, wykonując głębokie nacięcie wzdłuż grzbietu, a dopiero potem usuń skórę z gotowego fileta. Jeśli wcześniej usuniesz skórę, trudno będzie oddzielić filet, rozpadnie się.
filet jest przygotowany. Włącz piekarnik na 180 stopni, aby podgrzać i zrobić sos. Obierz cebulę, umyj i pokrój w pierścienie. Cienko nie jest konieczne, musi zachować integralność po przeniesieniu do formy, idealnie-około 4 mm.grubość.
na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż cebulę. Ser kroimy na kawałki, dodajemy do patelni i gotujemy na minimalnym ogniu. Ciągle mieszaj, aż ser się stopi, nie powinien się przypalić, ale po prostu stać się płynny.
gdy ser się rozpuści, wlej śmietanę. SOS doprawiamy bazylią, oregano, gałką muszkatołową, solą i mielonym pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 2-3 minuty.
rozłóż filety rybne w naczyniu do pieczenia. W razie potrzeby można to zrobić w całych warstwach lub pociąć na porcje. Posyp rybę sokiem z cytryny. Następnie następuje Kolejka sosu, ale niepożądane jest natychmiastowe wylewanie go z patelni. Aby zachować integralność, lepiej spróbować ostrożnie ułożyć cebulę na rybie, a na wierzch już polać sosem.
piecz rybę w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut, aż utworzy się złoty kolor. Posyp posiekanymi ziołami i podawaj. Danie doskonale komponuje się z dodatkiem ziemniaków lub warzyw.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g
- Camembert - 299 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g