skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Moja Cielęcina, osusz ręcznikami papierowymi, odetnij wszystkie folie i żyły, smaż na oliwie z oliwek na dużym ogniu dosłownie przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będzie lekka skorupa
Krok 3:
Pokrój cebulę w cienkie pierścienie
Krok 4:
Złóż folię w 2 warstwach błyszczącą stroną do góry, połóż na niej cebulę w jednej warstwie
Krok 5:
Połóż talerze czosnku na cebuli
Krok 6:
Na poduszce z cebuli i czosnku kładziemy cielęcinę
Krok 7:
Pieprz, sól
Krok 8:
Posyp suszoną bazylią lub innymi aromatycznymi ziołami
Krok 9:
Posyp mieszanką mielonej papryki i dobrze natrzyj cielęcinę solą i przyprawami ze wszystkich stron
Krok 10:
Na wierzch kładziemy kawałek masła
Krok 11:
Owiń mięso folią, dobrze uszczelniając krawędzie
Krok 12:
Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 1 godzinę
Krok 13:
Po godzinie pachnąca cielęcina w folii jest gotowa
Krok 14:
Bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g