skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić szczupaka pieczonego w piekarniku w kawałkach?
1. Umyj rybę, obierz, Wytnij filet (do tych celów nóż powinien być tak ostry, jak to możliwe).
2. Kolendrę, zmielony czarny pieprz i sól wymieszać w małej misce, posypać pikantną mieszanką filety ze szczupaka, następnie skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwilę, aż pozostałe składniki zostaną ugotowane.
3. Cukinię i pomidora umyć, pokroić w cienkie plasterki. Pokrój ostrą paprykę w pierścienie (usuń nasiona, nie potrzebujesz nadmiernej ostrości).
4. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem, połóż podstawę warzyw.
5. Włóż śmietanę do małego pojemnika, wlej trochę papryki, szczyptę soli i cukru do smaku, wymieszaj.
6. Posmaruj poduszkę warzywną sosem śmietanowym, ułóż filety ze szczupaka, przykryj pozostałym sosem śmietanowym.
7. Wyślij formę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piecz przez 45-50 minut.
8. Umyj pomidory koktajlowe, pokrój na pół.
podawaj szczupaka na talerzu i podawaj z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g