szczupak pieczony w piecu w kawałkach

zafunduj sobie pyszne, aromatyczne danie z ryb i warzyw! Teść dał mi szczupaka i postanowiłem nie ograniczać się do banalnego Dania smażonej ryby)) dzięki mojej wyobraźni okazała się wspaniała mieszanka szczupaka i warzyw! Proponuję przepis, może komuś się przyda)
Lady A.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 12 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 12 % 2 g
85 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

jak zrobić szczupaka pieczonego w piekarniku w kawałkach?

1. Umyj rybę, obierz, Wytnij filet (do tych celów nóż powinien być tak ostry, jak to możliwe).

2. Kolendrę, zmielony czarny pieprz i sól wymieszać w małej misce, posypać pikantną mieszanką filety ze szczupaka, następnie skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwilę, aż pozostałe składniki zostaną ugotowane.

3. Cukinię i pomidora umyć, pokroić w cienkie plasterki. Pokrój ostrą paprykę w pierścienie (usuń nasiona, nie potrzebujesz nadmiernej ostrości).

4. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem, połóż podstawę warzyw.

5. Włóż śmietanę do małego pojemnika, wlej trochę papryki, szczyptę soli i cukru do smaku, wymieszaj.

6. Posmaruj poduszkę warzywną sosem śmietanowym, ułóż filety ze szczupaka, przykryj pozostałym sosem śmietanowym.

7. Wyślij formę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piecz przez 45-50 minut.

8. Umyj pomidory koktajlowe, pokrój na pół.

podawaj szczupaka na talerzu i podawaj z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią.

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy