skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kotlety z dorsza w piekarniku?
1. Filet z dorsza należy przepuścić przez maszynę do mięsa
2. Do mielonej ryby dodaj 1 jajko, a następnie masło
3. Następnie dodaj mąkę, sól i pieprz
4. Dobrze wszystko wymieszaj. Po wymieszaniu wszystkich składników powinno być gęste mięso mielone, jeśli jest płynne, dodaj trochę mąki lub skrobi.
5. Uformować kotlety, obtoczyć w mące lub bułce tartej, ułożyć na blasze do pieczenia uprzednio posmarowanej masłem.
6. Piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni
7. W razie potrzeby gotowe kotlety można ozdobić ziołami
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Filet z dorsza - 80 kcal/100g