kotlety z dorsza w piekarniku

bardzo prosty przepis na pyszne i soczyste placki rybne. Wspaniałe danie, aby urozmaicić swoje menu
lililovemeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 15 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 7 % 2 g
154 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jak zrobić kotlety z dorsza w piekarniku?

1. Filet z dorsza należy przepuścić przez maszynę do mięsa
2. Do mielonej ryby dodaj 1 jajko, a następnie masło
3. Następnie dodaj mąkę, sól i pieprz
4. Dobrze wszystko wymieszaj. Po wymieszaniu wszystkich składników powinno być gęste mięso mielone, jeśli jest płynne, dodaj trochę mąki lub skrobi.
5. Uformować kotlety, obtoczyć w mące lub bułce tartej, ułożyć na blasze do pieczenia uprzednio posmarowanej masłem.
6. Piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni
7. W razie potrzeby gotowe kotlety można ozdobić ziołami

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Filet z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy