skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania cukinii. Cukinia wybiera Młode, o cienkiej skórce i bez dużych nasion. Każda odmiana jest odpowiednia, nie wpłynie to na smak gotowego dania. Bułkę tartą można zrobić samodzielnie z suszonego chleba. Weź ser, który dobrze się topi. Olej-słonecznikowy lub oliwkowy, rafinowany. Wybierz przyprawy według własnego gustu. Zamiast świeżego możesz wziąć suszony czosnek.
Krok 2:
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Czosnek obrać, opłukać, usunąć szypułki i osuszyć ręcznikiem. Posiekaj czosnek za pomocą młynka do czosnku lub zetrzyj na drobnej tarce. Weź pojemnik (głęboki talerz, miskę), w którym wygodnie będzie mieszać panierowane produkty i zwijać kawałki cukinii. Przełóż do niego bułkę tartą, ser, czosnek, sól i przyprawy.
Krok 3:
Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 4:
Jeśli po delikatnym naciśnięciu paznokciem skórka jest łatwa do przebicia, nie trzeba obierać cukinii. Jeśli skórka jest twarda, ostrożnie usuń ją obieraczką do warzyw lub nożem. Usuń z cukinii & quot; ogony & quot;, opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami. Pokrój w podłużne kliny.
Krok 5:
Przenieś pokrojoną cukinię do głębokiej miski, polej olejem roślinnym i dobrze wymieszaj. Olej powinien być równomiernie rozprowadzony.
Krok 6:
Zanurz każdy kawałek w panierce. Jeśli się kruszy, naciśnij ostrożnie - będzie się trzymał. Im więcej jest na cukinii, tym smaczniejszy okazuje się. Zrób to ze wszystkimi kawałkami.
Krok 7:
Ułóż kawałki cukinii na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w odległości od siebie. Jeśli nie masz pewności co do nieprzywierających właściwości pergaminu, posmaruj go olejem roślinnym. Piec na środkowej półce piekarnika w temperaturze 180-190 stopni przez 20-30 minut. Czas gotowania zależy od możliwości piekarnika, więc sprawdź, czy jest wysmażony. Gotowa cukinia powinna być miękka. Sprawdź, przekłuwając kilka miejsc widelcem.
jeśli prześwietlisz je w piekarniku, staną się zbyt miękkie, nie utrzymają kształtu i zepsują smak.
taka cukinia jest dobra zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można je podawać przyozdobione ziołami, z dodatkiem sosu czosnkowego lub keczupu.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g