cukinia w ćwiartkach w piekarniku

co jeszcze możesz zrobić z cukinią, aby jeść i schudnąć! Cukinia w plasterkach w piekarniku jest zdrowa, smaczna i oryginalna. Można je przygotować jako samodzielne danie jako przekąskę, a także jako dodatek.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 20-26 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 32 % 8 g
153 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania cukinii. Cukinia wybiera Młode, o cienkiej skórce i bez dużych nasion. Każda odmiana jest odpowiednia, nie wpłynie to na smak gotowego dania. Bułkę tartą można zrobić samodzielnie z suszonego chleba. Weź ser, który dobrze się topi. Olej-słonecznikowy lub oliwkowy, rafinowany. Wybierz przyprawy według własnego gustu. Zamiast świeżego możesz wziąć suszony czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce. Czosnek obrać, opłukać, usunąć szypułki i osuszyć ręcznikiem. Posiekaj czosnek za pomocą młynka do czosnku lub zetrzyj na drobnej tarce. Weź pojemnik (głęboki talerz, miskę), w którym wygodnie będzie mieszać panierowane produkty i zwijać kawałki cukinii. Przełóż do niego bułkę tartą, ser, czosnek, sól i przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli po delikatnym naciśnięciu paznokciem skórka jest łatwa do przebicia, nie trzeba obierać cukinii. Jeśli skórka jest twarda, ostrożnie usuń ją obieraczką do warzyw lub nożem. Usuń z cukinii & quot; ogony & quot;, opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami. Pokrój w podłużne kliny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś pokrojoną cukinię do głębokiej miski, polej olejem roślinnym i dobrze wymieszaj. Olej powinien być równomiernie rozprowadzony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zanurz każdy kawałek w panierce. Jeśli się kruszy, naciśnij ostrożnie - będzie się trzymał. Im więcej jest na cukinii, tym smaczniejszy okazuje się. Zrób to ze wszystkimi kawałkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż kawałki cukinii na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w odległości od siebie. Jeśli nie masz pewności co do nieprzywierających właściwości pergaminu, posmaruj go olejem roślinnym. Piec na środkowej półce piekarnika w temperaturze 180-190 stopni przez 20-30 minut. Czas gotowania zależy od możliwości piekarnika, więc sprawdź, czy jest wysmażony. Gotowa cukinia powinna być miękka. Sprawdź, przekłuwając kilka miejsc widelcem.

jeśli prześwietlisz je w piekarniku, staną się zbyt miękkie, nie utrzymają kształtu i zepsują smak.

taka cukinia jest dobra zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można je podawać przyozdobione ziołami, z dodatkiem sosu czosnkowego lub keczupu.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy