skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 200-220 stopni Celsjusza, aby podgrzać.
2. Małe piersi z kurczaka dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Ostrożnie Wytnij pestki i odetnij tłuszcz, jeśli taki istnieje. Jeśli pierś jest duża, możesz ją przeciąć na pół, a jedna z połówek będzie porcją dla jednej osoby. Następnie połóż umyte i wysuszone mięso z kurczaka na desce roboczej i przyciśnij je rękami do dołu, dzięki czemu będzie trochę płaskie.
3. W osobnym czystym pojemniku wymieszaj wszystkie przyprawy i przyprawy niezbędne do tego dania-sól, czarny pieprz, suche oregano i czosnek w proszku. Wymieszaj wszystkie składniki razem i dodaj olej roślinny (możesz użyć oliwy, kukurydzy, siemienia lnianego, słonecznika lub dowolnego innego, jeśli chcesz). Wlej tam trochę soku z cytryny i dobrze wymieszaj.
4. Opłucz zielone szparagi pod wodą i osusz na ręczniku papierowym.
5. Wytnij 4 arkusze folii spożywczej o tym samym rozmiarze i kwadratowym kształcie.
6. Połóż pierś z kurczaka na środku każdej folii, obok połóż zielone szparagi. Na wierzch polej mięso i warzywa mieszanką przypraw i oleju roślinnego. Wetrzyj przyprawy w pierś z kurczaka. Połóż okrąg cytryny na szparagach. Następnie zegnij krawędzie folii do góry i zawiń mięso ze szparagami w Rodzaj torby. Zrób to samo ze wszystkimi innymi kawałkami.
7. Połóż torby foliowe na blasze do pieczenia i umieść piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut, aż mięso będzie całkowicie ugotowane.
gotowe mięso z kurczaka bezpośrednio w folii można przenieść na porcjowane talerze posypane posiekaną natką pietruszki. Podawać na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Szparagi zielone - 25 kcal/100g