porcja mięsa w folii w piekarniku

bardzo smaczne, satysfakcjonujące i niezwykle zdrowe! Porcja mięsa w folii w piekarniku jest dość prostą i satysfakcjonującą wersją gorącego drugiego dania z masą składników odżywczych. Jest idealny jako lekka kolacja lub jako jeden z elementów rodzinnego obiadu. Białe mięso z kurczaka świetnie komponuje się z zielonymi szparagami, a dodanie różnych przypraw i soku z cytryny sprawia, że to danie jest jeszcze smaczniejsze i bogatsze.
DinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 9 % 2 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Włącz piekarnik na 200-220 stopni Celsjusza, aby podgrzać.

2. Małe piersi z kurczaka dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Ostrożnie Wytnij pestki i odetnij tłuszcz, jeśli taki istnieje. Jeśli pierś jest duża, możesz ją przeciąć na pół, a jedna z połówek będzie porcją dla jednej osoby. Następnie połóż umyte i wysuszone mięso z kurczaka na desce roboczej i przyciśnij je rękami do dołu, dzięki czemu będzie trochę płaskie.

3. W osobnym czystym pojemniku wymieszaj wszystkie przyprawy i przyprawy niezbędne do tego dania-sól, czarny pieprz, suche oregano i czosnek w proszku. Wymieszaj wszystkie składniki razem i dodaj olej roślinny (możesz użyć oliwy, kukurydzy, siemienia lnianego, słonecznika lub dowolnego innego, jeśli chcesz). Wlej tam trochę soku z cytryny i dobrze wymieszaj.

4. Opłucz zielone szparagi pod wodą i osusz na ręczniku papierowym.

5. Wytnij 4 arkusze folii spożywczej o tym samym rozmiarze i kwadratowym kształcie.

6. Połóż pierś z kurczaka na środku każdej folii, obok połóż zielone szparagi. Na wierzch polej mięso i warzywa mieszanką przypraw i oleju roślinnego. Wetrzyj przyprawy w pierś z kurczaka. Połóż okrąg cytryny na szparagach. Następnie zegnij krawędzie folii do góry i zawiń mięso ze szparagami w Rodzaj torby. Zrób to samo ze wszystkimi innymi kawałkami.

7. Połóż torby foliowe na blasze do pieczenia i umieść piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut, aż mięso będzie całkowicie ugotowane.

gotowe mięso z kurczaka bezpośrednio w folii można przenieść na porcjowane talerze posypane posiekaną natką pietruszki. Podawać na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Szparagi zielone - 25   kcal/100g

Podobne przepisy