udo indyka w piekarniku w rękawie

najsmaczniejszy, soczysty, delikatny, na świątecznym stole! Udo indyka w piekarniku w rękawie jest niezwykle miękkie i smaczne. Nadaje się do serwowania na każdą okazję jako główne gorące danie. Podawaj z dowolnym dodatkiem, sałatką warzywną,sosem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 16 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 19 % 5 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec udo indyka w rękawie? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Zacznij od marynaty. Ocet balsamiczny można zastąpić zwykłym stołowym 9% lub jabłkowym.Jeśli jest ocet winny, możesz go użyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj zieloną cebulę i pokrój na 3-4 części, aby wygodniej było umieścić ją w misce blendera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Korzeń imbiru obrać i pokroić na dowolne kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Papryczki chili obierz nasiona i łodygi i pokrój na kawałki. Z papryczką chili marynata będzie dość ostra. Jeśli potrzebujesz nieostrej marynaty, całkowicie usuń chili. Lub zastąp go proszkiem na czubku noża. Tak więc ostrze będzie ledwo zauważalne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę obrać z nasion i łodyg i pokroić w średnią kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek i pokrój na kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce blendera włóż paprykę i chili, zieloną cebulę, czosnek i imbir.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmiel wszystko do pożądanej konsystencji. Możesz ubić wszystko, aż uzyskasz jednorodną lepką papkę. Moje kawałki zostały mocno zmiażdżone, ale nie do stanu jednorodnego puree.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś posiekane warzywa do miski, wlej ocet balsamiczny i sos sojowy. Wymieszaj marynatę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz przygotuj udo indyka: umyj je, osusz ręcznikami papierowymi. Mam udo z kością, ale bez skóry. W sprzedaży można znaleźć filety z uda bez kości i bez skóry. W prywatnych gospodarstwach można uzyskać udo ze skórą i kością. Mięso ze skórą okazuje się bardziej soczyste, ponieważ skóra zapobiega nadmiernemu parowaniu wilgoci, a także pojawia się smaczna skórka. Ale ze skórą indyka trudno znaleźć w sieciach handlowych. Sprzedawane są głównie filety bez skóry.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Natrzyj indyka powstałą marynatą i pozostaw do marynowania na 2-3 godziny, a najlepiej na noc.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść marynowanego indyka w rękawie do pieczenia i zawiąż torebkę po obu stronach. Ze względu na lepkość marynaty pokrywa powierzchnię indyka cienką warstwą. Nie usunąłem tej warstwy, aby mięso bez skóry nie wyschło podczas pieczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz indyka w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 1 godzinę. Lub nieco mniej/dłużej, w zależności od piekarnika. Jeśli masz mięso z kością, szczególnie upewnij się, że jest dobrze upieczone w pobliżu kości. Nie powinien być czerwony ani jasnoróżowy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie odetnij rękaw od góry i piecz mięso przez około 10 minut dłużej.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś gotowego indyka na półmisek, pokrój w plastry i podawaj. Smacznego!

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Udo indyka - 144   kcal/100g

Podobne przepisy