skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec udo indyka w rękawie? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Zacznij od marynaty. Ocet balsamiczny można zastąpić zwykłym stołowym 9% lub jabłkowym.Jeśli jest ocet winny, możesz go użyć.
Krok 2:
Umyj zieloną cebulę i pokrój na 3-4 części, aby wygodniej było umieścić ją w misce blendera.
Krok 3:
Korzeń imbiru obrać i pokroić na dowolne kawałki.
Krok 4:
Papryczki chili obierz nasiona i łodygi i pokrój na kawałki. Z papryczką chili marynata będzie dość ostra. Jeśli potrzebujesz nieostrej marynaty, całkowicie usuń chili. Lub zastąp go proszkiem na czubku noża. Tak więc ostrze będzie ledwo zauważalne.
Krok 5:
Paprykę obrać z nasion i łodyg i pokroić w średnią kostkę.
Krok 6:
Obierz czosnek i pokrój na kawałki.
Krok 7:
W misce blendera włóż paprykę i chili, zieloną cebulę, czosnek i imbir.
Krok 8:
Zmiel wszystko do pożądanej konsystencji. Możesz ubić wszystko, aż uzyskasz jednorodną lepką papkę. Moje kawałki zostały mocno zmiażdżone, ale nie do stanu jednorodnego puree.
Krok 9:
Przenieś posiekane warzywa do miski, wlej ocet balsamiczny i sos sojowy. Wymieszaj marynatę.
Krok 10:
Teraz przygotuj udo indyka: umyj je, osusz ręcznikami papierowymi. Mam udo z kością, ale bez skóry. W sprzedaży można znaleźć filety z uda bez kości i bez skóry. W prywatnych gospodarstwach można uzyskać udo ze skórą i kością. Mięso ze skórą okazuje się bardziej soczyste, ponieważ skóra zapobiega nadmiernemu parowaniu wilgoci, a także pojawia się smaczna skórka. Ale ze skórą indyka trudno znaleźć w sieciach handlowych. Sprzedawane są głównie filety bez skóry.
Krok 11:
Natrzyj indyka powstałą marynatą i pozostaw do marynowania na 2-3 godziny, a najlepiej na noc.
Krok 12:
Umieść marynowanego indyka w rękawie do pieczenia i zawiąż torebkę po obu stronach. Ze względu na lepkość marynaty pokrywa powierzchnię indyka cienką warstwą. Nie usunąłem tej warstwy, aby mięso bez skóry nie wyschło podczas pieczenia.
Krok 13:
Piecz indyka w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 1 godzinę. Lub nieco mniej/dłużej, w zależności od piekarnika. Jeśli masz mięso z kością, szczególnie upewnij się, że jest dobrze upieczone w pobliżu kości. Nie powinien być czerwony ani jasnoróżowy.
Krok 14:
Następnie odetnij rękaw od góry i piecz mięso przez około 10 minut dłużej.
Krok 15:
Przenieś gotowego indyka na półmisek, pokrój w plastry i podawaj. Smacznego!
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g