zapiekanka z tartych ziemniaków z serem w piekarniku

łatwa do wykonania, aromatyczna i satysfakcjonująca zapiekanka. Taka zapiekanka z tartych ziemniaków może z łatwością nakarmić całą rodzinę. Może służyć zarówno jako przystawka, jak i jako niezależne danie. Tę zapiekankę ziemniaczaną można urozmaicić, gotując ją z mielonym mięsem lub grzybami jako nadzieniem. W razie potrzeby możesz również dodać czosnek.
LumpyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 54 % 14 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Trzy sery na drobnej tarce. Dzielimy przez 2, w przybliżeniu równe części

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Część sera, która jest mniejsza, miesza się z 1 jajkiem i suszonym koperkiem. Odkładamy na bok. To jest na skórkę serową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    2 część sera miesza się z majonezem i 2 jajkiem. Ta część jest podstawą naszej zapiekanki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Trzy ziemniaki na grubej tarce, wyciśnij sok. Trochę soli, pieprzu. Wymieszaj z mieszanką sera, jajka i majonezu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj formę olejem roślinnym. Rozgrzej piekarnik do 180°C i umieść naszą zapiekankę na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 30 minutach wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i pokrywamy mieszanką jajeczno-serowo-koperkową. I włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 10-15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasz mega placek ziemniaczany jest gotowy! Możesz podawać jako przystawkę lub jeść ze śmietaną jako niezależne danie! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy