kotlety Kijowskie z piersi kurczaka w piekarniku

soczyste kotlety Kijowskie świetnie nadają się do tłuczonych ziemniaków! Kotlety w Kijowie są jednocześnie chrupiące i soczyste.
EllaRosaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 11 g
tłuszcze 72 % 47 g
węglowodany 11 % 7 g
485 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

jak zrobić kotlety Kijowskie z piersi kurczaka w piekarniku?

pokrój schłodzone masło w długie kostki, posiekaj koperek. I zwiń kawałki masła w koperku. Będzie to nadzienie do kotletów.
oddziel małą część od piersi kurczaka, odetnij folie i tłuszcz. Wytnij wzdłuż większości piersi, aby uzyskać jak dużą "książkę", nie musisz jej przecinać do końca. Wytnij "ogon" w "książce", aby uzyskać prostokąt. Włóż pierś między dwa folie i ostrożnie uderz z obu stron. Usuń folię, Posol mięso i pieprz.
na małej części piersi umieść kostkę masła w ziołach, zawiń tak, aby masło było pokryte mięsem ze wszystkich stron. Połóż mały filet na dużym i zawiń, zginając krawędzie na dole i na górze. Zawiń w taki sposób, w jaki każdy pakiet jest zwykle zawijany w papier. Jeśli znajdziesz nadmiar mięsa, możesz go po prostu odciąć.
obtocz każdy kotlet w Kijowie w mące i włóż do zamrażarki na pół godziny. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 200C. wlej olej roślinny do rondla i umieść na kuchence. Ubij 2 jajka osobno.
zanurz kotlety w jajku, zwiń w bułce tartej, ponownie zanurz w jajku i ponownie w bułce tartej. Teraz natychmiast zanurz kotlety w gorącym oleju i smaż przez 5 minut. Przenieś kotlety do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia i piecz w piekarniku przez 10 minut.
podawaj natychmiast z dowolnym dodatkiem, sałatką.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy