skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić różowego łososia w sosie sojowym w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania soczystych steków z różowego łososia. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym olejem roślinnym.
Krok 2:
Różowy łosoś musi być najpierw marynowany, aby wzbogacić rybę dodatkowym sokiem i specjalnym smakiem. Do marynaty połącz sos sojowy, sok z cytryny i oliwę z oliwek w małej misce. Dodaj bazylię, wszystko dobrze wymieszaj. Weź dowolne przyprawy i aromatyczne zioła do smaku, pomogą one w pełni ujawnić smak ryby. Ale nie dodawaj wielu przypraw i przypraw, aby nie przerwać smaku głównego produktu.
Krok 3:
Do marynowania weź pojemnik o odpowiednim rozmiarze i szerokości. Pożądane jest, aby steki leżały w jednej warstwie, aby lepiej się marynowały. Posolić rybę, biorąc pod uwagę, że sos sojowy, który jest częścią marynaty, nada potrawie trochę słoności.
Krok 4:
Napełnij różowego łososia marynatą, delikatnie wymieszaj, aby marynata była równomiernie rozłożona na wszystkie kawałki ryby.
Krok 5:
Przykryj pojemnik stekami pokrywką i pozostaw do marynowania na 0,5-1 godzinę. Im dłużej ryba jest marynowana, tym w końcu będzie smaczniejsza. Podczas marynowania obróć steki kilka razy, aby marynowały bardziej równomiernie ze wszystkich stron. Jeśli czas marynowania zostanie znacznie wydłużony, lepiej umieścić pojemnik ze stekami w lodówce.
Krok 6:
Pokrój wstępnie obraną cebulę w cienkie półpierścienie. Jeśli cebula jest mała, możesz pokroić w całe pierścienie.
Krok 7:
Aby upiec rybę, przygotuj folię aluminiową. Możesz umieścić wszystkie steki na raz w folii, owinąłem 2 steki. Na arkuszu folii o wymaganym rozmiarze połóż przygotowaną cebulę.
Krok 8:
Ułóż marynowane steki z różowego łososia na cebuli.
Krok 9:
Przykryj różowego łososia drugim arkuszem folii na górze, szczelnie owijając krawędzie, aby podczas pieczenia folia się nie otworzyła i soki nie wyciekły. Szczelność jest tutaj bardzo ważna. W takim przypadku nie trzeba dociskać folii blisko ryby. Pomiędzy folią a stekami powinna być przestrzeń, aby ryba gotowała się na parze.
Krok 10:
Połóż steki zapakowane w folię na arkuszu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut. Ryba gotuje się szybko, więc musisz wyjąć ją z piekarnika na czas, zapobiegając całkowitemu odparowaniu soku. Czas pieczenia będzie zależał od funkcji piekarnika.
Krok 11:
Wyjmij rybę z piekarnika. Ostrożnie, aby się nie poparzyć, rozłóż krawędzie i zdejmij górną warstwę folii. Włóż steki do piekarnika na kolejne 3-5 minut, aby lekko się zrumieniły.
Krok 12:
Podawaj różowego łososia w gorącym sosie sojowym z dodatkiem ziemniaków lub zbóż lub ze świeżymi warzywami. Smacznego!
możesz kupić gotowe steki z różowego łososia. Albo zdobądź je z całej ryby. Różowy łosoś należy najpierw oczyścić z wnętrzności i łusek, odciąć głowę i ogon. Ryby dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w steki o grubości około 2 cm.
czarny pieprz, oregano, papryka, szafran, koperek, imbir nadają się do pieczenia czerwonej ryby.
ryba gotowana w folii jest delikatniejsza i bardziej miękka w porównaniu do gotowanej lub smażonej. A ponadto jest bardziej przydatny, ponieważ jest gotowany na parze.
pieczenie w folii nie wymaga dodatkowej interwencji w procesie gotowania, co jest bardzo wygodne dla każdej gospodyni domowej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Stek z różowego łososia - 116 kcal/100g