różowy łosoś w sosie sojowym w piekarniku

soczysta, aromatyczna i delikatna czerwona ryba - dla całej rodziny. Różowy łosoś w sosie sojowym w piekarniku to świetny sposób, aby początkowo sucha ryba była miękka i soczysta. Marynata i pieczenie w folii świetnie sobie z tym radzą. Przyprawy można dodawać według własnego gustu. Podawaj z ulubionym dodatkiem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 20 % 5 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić różowego łososia w sosie sojowym w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania soczystych steków z różowego łososia. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym olejem roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Różowy łosoś musi być najpierw marynowany, aby wzbogacić rybę dodatkowym sokiem i specjalnym smakiem. Do marynaty połącz sos sojowy, sok z cytryny i oliwę z oliwek w małej misce. Dodaj bazylię, wszystko dobrze wymieszaj. Weź dowolne przyprawy i aromatyczne zioła do smaku, pomogą one w pełni ujawnić smak ryby. Ale nie dodawaj wielu przypraw i przypraw, aby nie przerwać smaku głównego produktu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do marynowania weź pojemnik o odpowiednim rozmiarze i szerokości. Pożądane jest, aby steki leżały w jednej warstwie, aby lepiej się marynowały. Posolić rybę, biorąc pod uwagę, że sos sojowy, który jest częścią marynaty, nada potrawie trochę słoności.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij różowego łososia marynatą, delikatnie wymieszaj, aby marynata była równomiernie rozłożona na wszystkie kawałki ryby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj pojemnik stekami pokrywką i pozostaw do marynowania na 0,5-1 godzinę. Im dłużej ryba jest marynowana, tym w końcu będzie smaczniejsza. Podczas marynowania obróć steki kilka razy, aby marynowały bardziej równomiernie ze wszystkich stron. Jeśli czas marynowania zostanie znacznie wydłużony, lepiej umieścić pojemnik ze stekami w lodówce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój wstępnie obraną cebulę w cienkie półpierścienie. Jeśli cebula jest mała, możesz pokroić w całe pierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby upiec rybę, przygotuj folię aluminiową. Możesz umieścić wszystkie steki na raz w folii, owinąłem 2 steki. Na arkuszu folii o wymaganym rozmiarze połóż przygotowaną cebulę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż marynowane steki z różowego łososia na cebuli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj różowego łososia drugim arkuszem folii na górze, szczelnie owijając krawędzie, aby podczas pieczenia folia się nie otworzyła i soki nie wyciekły. Szczelność jest tutaj bardzo ważna. W takim przypadku nie trzeba dociskać folii blisko ryby. Pomiędzy folią a stekami powinna być przestrzeń, aby ryba gotowała się na parze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż steki zapakowane w folię na arkuszu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut. Ryba gotuje się szybko, więc musisz wyjąć ją z piekarnika na czas, zapobiegając całkowitemu odparowaniu soku. Czas pieczenia będzie zależał od funkcji piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij rybę z piekarnika. Ostrożnie, aby się nie poparzyć, rozłóż krawędzie i zdejmij górną warstwę folii. Włóż steki do piekarnika na kolejne 3-5 minut, aby lekko się zrumieniły.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj różowego łososia w gorącym sosie sojowym z dodatkiem ziemniaków lub zbóż lub ze świeżymi warzywami. Smacznego!

możesz kupić gotowe steki z różowego łososia. Albo zdobądź je z całej ryby. Różowy łosoś należy najpierw oczyścić z wnętrzności i łusek, odciąć głowę i ogon. Ryby dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w steki o grubości około 2 cm.

czarny pieprz, oregano, papryka, szafran, koperek, imbir nadają się do pieczenia czerwonej ryby.

ryba gotowana w folii jest delikatniejsza i bardziej miękka w porównaniu do gotowanej lub smażonej. A ponadto jest bardziej przydatny, ponieważ jest gotowany na parze.

pieczenie w folii nie wymaga dodatkowej interwencji w procesie gotowania, co jest bardzo wygodne dla każdej gospodyni domowej.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Stek z różowego łososia - 116   kcal/100g

Podobne przepisy