ziemniaki z warzywami w rękawie w piekarniku

pyszne i zdrowe ziemniaki pieczone w rękawie w piekarniku! Ziemniaki pieczone w rękawie są znacznie bardziej miękkie i delikatne niż gotowane w piekarniku. Może być podawany jako niezależne danie, uzupełniony dowolną sałatką, a także głównym mięsem lub rybą.
KalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 68 % 15 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

włącz piekarnik do podgrzania o 180 stopni i ugotuj warzywa. Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i seler. Wszystkie warzywa dobrze myjemy pod bieżącą wodą i suszymy.

ziemniaki nie są grubo krojone, powinny być dobrze upieczone. Najlepiej nadają się koła o szerokości około 4 mm. cebulę kroimy w cienkie ćwiartki pierścieni, a marchewki w cienkie pierścienie, okazuje się smaczna i nie warto jej mielić.

seler dobrze podkreśla smak, ale lepiej, jeśli nie jest zauważalny w gotowym naczyniu, można go pokroić w cienkie paski lub nawet zetrzeć na grubej tarce. Czosnek przepuszczamy przez prasę lub bardzo drobno siekamy nożem.

Przenieś wszystkie warzywa do głębokiej miski i zalej olejem roślinnym. Doprawiamy mieszankę warzywną solą, czarnym pieprzem, papryką, pieprzem cayenne, mieszanką suchych ziół i suszonymi pomidorami. Wszystkie przyprawy i przyprawy należy dodać do własnych upodobań, ilość może być dowolna. W razie potrzeby na tym etapie możesz urozmaicić danie dowolnymi przyprawami.

dobrze wymieszaj warzywa z olejem i przyprawami, składniki powinny być równomiernie rozłożone, aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Przenieś warzywa do rękawa & nbsp;do pieczenia, po związaniu go z jednej strony. Równomiernie rozprowadzamy zawartość wewnątrz, aby pieczenie na wszystkich etapach odbywało się z tą samą prędkością.

zawiązujemy rękaw po drugiej stronie i wysyłamy go do piekarnika na 45 minut. W tym czasie ziemniaki i wszystkie warzywa będą w pełni gotowe. Ziemniaki nie wyglądają jak klasyczne pieczone, bardziej przypominają duszone danie. Jeśli w rezultacie chcesz uzyskać małą skórkę, możesz przeciąć rękaw  i wysłać ziemniaki do piekarnika na kolejne 10 minut w trybie konwekcji.

ziemniaki podawaj natychmiast z piekarnika, gorące. Może być całkowicie niezależnym daniem lub może być podawany jako dodatek i dodatek do wspólnego stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 186   kcal/100g

Podobne przepisy