szynka jagnięca w piekarniku

soczyste i delikatne kawałki mięsa rozpłyną się w ustach!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 18 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 0 % 0 g
169 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D
widziałem tylko w filmie, jak wygląda Ogromna szynka, noga lub udko-jagnięcina lub krowa. Jakiś super bohater pięknie ubił zwierzynę, a następnie usmażył ją na rożnie. MMM, tak dobrze kapie z niej tłuszcz. Poddaje się, wszystkie zapachy pochodzą prosto z ekranu do Twojego domu. Niecierpliwie czekasz na możliwość natychmiastowego znalezienia tej nogi i ugotowania jej! Ale niestety nie masz rożna ... spokojnie, ale masz piekarnik!!

to eleganckie jedzenie okazuje się być dość łatwe do przygotowania. Zgodnie z naszym przepisem kulinarnym, zapożyczonym od Finów, przygotowanie tak pysznego jak szynka jagnięca zajmie 5 minut na przygotowanie i 4 godziny na pieczenie (jeśli pieczesz w temperaturze 120 °C lub 8 godzin (piecząc nogę w temperaturze 80 °C). A solenie nogi zajmie 1-3 dni.

najpierw przygotujmy solankę do solenia. Rozcieńczyć 2 szklanki soli w 2 litrach przegotowanej gorącej lub ciepłej wody, a także łyżkę cukru i łyżeczkę saletry. W tym ugotowanym tuzluku i solić jagnięcinę. Nie zapomnij obrócić go kilka razy podczas solenia.

po tym, jak jagnięcina przejdzie proces solenia, włóż ją do głębokiego metalu (o grubych ścianach!) patelnię lub gęsią skórkę. Zamykając mięso pokrywką, wkładamy je do nagrzanego piekarnika.

współczuję Twoim domownikom – w domu będzie tak niesamowity zapach, że tylko dobrze odżywiona osoba może wytrzymać! Gdy twoje danie będzie gotowe, schłodź je. Teraz uwolnij szynkę ze skórki powstałej podczas pieczenia na powierzchni. I pokrój mięso w plasterki, takie jak szynka, w poprzek włókien.

z czym podawać szynkę jagnięcą? Tak, z czymkolwiek! Brązowy chleb jest dobry do Dania. I oczywiście udekoruj go zielonymi lub krążkami czerwonej papryki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Saletra - 0   kcal/100g

Podobne przepisy