kotlety z pomidorem i serem w piekarniku

pyszne i satysfakcjonujące danie na codzienny lunch lub kolację. Jeśli naprawdę lubisz kotlety, ale w zwykłej formie są już zmęczone, spróbuj ugotować je w nowej wersji. Proponuję gotować kotlety w piekarniku.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 67 % 24 g
węglowodany 6 % 2 g
271 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z pomidorem i serem w piekarniku? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa lub z wędlin. Aby mieć pewność co do jakości mięsa mielonego, polecam ugotować go samodzielnie, w domu. Umyj pomidory. Obierz cebulę i spłucz w chłodnej wodzie. Ser można stosować dowolnego rodzaju, ale najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić masę kotletową, weź przestronną miskę, aby wygodnie było wszystko ugniatać. Miska może być plastikowa lub szklana. Obraną cebulę pokroić na 3-4 części, przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do mielonego mięsa. Jeśli używasz gotowego mięsa mielonego, aby nie dostać maszynki do mięsa, cebulę można drobno posiekać lub zetrzeć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj jajko,sól i przyprawy do miski do mielonego mięsa. Jako przyprawę można użyć mielonego pieprzu i suszonych ziół, takich jak koperek, pietruszka, bazylia. Następnie dodaj majonez, pozostawiając trochę do smarowania pasztecików.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj całą masę pasztecika, aż będzie gładka, aby składniki były równomiernie wymieszane ze sobą. Następnie rękami podnieś mięso mielone i rzuć o dno miski. Powtórz ten moment kilka razy. Do czego to służy? Aby masa kotleta stała się gęstsza, a kotlety nie rozpadały się podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj naczynie do pieczenia. Przykryj spód formy papierem do gotowania lub folią. Z masy kotletowej rękami uformuj małe kotlety i dociśnij je, spłaszczając. Umieść takie kotlety w przygotowanej formie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powierzchnię każdego kotleta lekko posmaruj majonezem. Jest to konieczne dla soczystości gotowego dania. Pokrój pomidory w kółka i ułóż na każdym kotlecie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie posyp obficie startym serem. Umieść formę z kotletami w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na 30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia mięso wypuści sok, ale wyparuje w piekarniku. Ser z wysokiej temperatury stopi się i lekko zrumieni. Gotowe kotlety staną się apetyczne, złote.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj takie kotlety jako samodzielne, gorące danie. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g

Podobne przepisy