skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z pomidorem i serem w piekarniku? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa lub z wędlin. Aby mieć pewność co do jakości mięsa mielonego, polecam ugotować go samodzielnie, w domu. Umyj pomidory. Obierz cebulę i spłucz w chłodnej wodzie. Ser można stosować dowolnego rodzaju, ale najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć.
Krok 2:
Aby zrobić masę kotletową, weź przestronną miskę, aby wygodnie było wszystko ugniatać. Miska może być plastikowa lub szklana. Obraną cebulę pokroić na 3-4 części, przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do mielonego mięsa. Jeśli używasz gotowego mięsa mielonego, aby nie dostać maszynki do mięsa, cebulę można drobno posiekać lub zetrzeć.
Krok 3:
Następnie dodaj jajko,sól i przyprawy do miski do mielonego mięsa. Jako przyprawę można użyć mielonego pieprzu i suszonych ziół, takich jak koperek, pietruszka, bazylia. Następnie dodaj majonez, pozostawiając trochę do smarowania pasztecików.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj całą masę pasztecika, aż będzie gładka, aby składniki były równomiernie wymieszane ze sobą. Następnie rękami podnieś mięso mielone i rzuć o dno miski. Powtórz ten moment kilka razy. Do czego to służy? Aby masa kotleta stała się gęstsza, a kotlety nie rozpadały się podczas pieczenia.
Krok 5:
Przygotuj naczynie do pieczenia. Przykryj spód formy papierem do gotowania lub folią. Z masy kotletowej rękami uformuj małe kotlety i dociśnij je, spłaszczając. Umieść takie kotlety w przygotowanej formie.
Krok 6:
Powierzchnię każdego kotleta lekko posmaruj majonezem. Jest to konieczne dla soczystości gotowego dania. Pokrój pomidory w kółka i ułóż na każdym kotlecie.
Krok 7:
Następnie posyp obficie startym serem. Umieść formę z kotletami w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na 30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 8:
Podczas pieczenia mięso wypuści sok, ale wyparuje w piekarniku. Ser z wysokiej temperatury stopi się i lekko zrumieni. Gotowe kotlety staną się apetyczne, złote.
Krok 9:
Podawaj takie kotlety jako samodzielne, gorące danie. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal / 100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g