kurczak z ziemniakami i grzybami warstwami w piekarniku

pyszna i aromatyczna Kolacja! Przepis na to danie przyda się każdej gospodyni domowej. Czas aktywnego gotowania wcale nie jest długi. A piekarnik wykona całą główną pracę. Możesz nawet umieścić wszystkie warstwy w formie z wyprzedzeniem 1-2 godziny przed gotowaniem. A potem pozostaje tylko upiec. Aromat Stojący podczas gotowania nie pozostawi nikogo obojętnym, a sama rodzina zgromadzi się w kuchni bez zaproszenia! Danie okazuje się tak smaczne i aromatyczne, że będziesz chciał je jeszcze raz ugotować.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 35 % 8 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

aby przygotować to danie, najpierw obierz i umyj cebulę i ziemniaki. Filet z kurczaka umyć i osuszyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój filety z kurczaka na średnie kawałki i smaż trochę na gorącej patelni na złoty kolor.
przygotuj naczynie do pieczenia. Aby to zrobić, posmaruj spód i boki olejem roślinnym. Ułóż wszystkie warstwy składników warstwami.
pokrój cebulę w cienkie półpierścienie w pierwszej warstwie i ułóż na dnie natłuszczonej formy.
ułóż smażony filet z kurczaka drugą warstwą. Rozprowadź równomiernie na wszystkich powierzchniach cebuli. Posyp odrobiną soli i suszonymi przyprawami.
pokrój ziemniaki w kółka w osobnej misce. Wlej trochę oleju roślinnego. Posyp solą i przyprawami i wymieszaj, aby wszystkie kawałki ziemniaków pokryły się olejem. Najwygodniej jest to zrobić rękami. Następnie ułóż ziemniaki w następnej warstwie na filecie z kurczaka. Spłaszcz.
posmaruj wierzch ziemniaków kwaśną śmietaną.
następnie otwórz puszkę pieczarek w puszkach. spuść nadmiar płynu. Pokrój pieczarki na kawałki i ułóż na całej powierzchni natłuszczonych ziemniaków.
przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę.
podczas pieczenia ziemniaków zetrzyj ser na grubej tarce.
po godzinie pieczenia wyciągnij formę, zdejmij folię i posyp naczynie obficie startym serem. Włóż formę z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. W tym czasie ser powinien się stopić i lekko zrumienić.
umieść gotowe danie na żaroodpornej powierzchni i podawaj na gorąco.
dodatkowo przygotuj sałatkę warzywną lub podawaj po prostu z kawałkami warzyw.
bardzo smaczne!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy