skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować to danie, najpierw obierz i umyj cebulę i ziemniaki. Filet z kurczaka umyć i osuszyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój filety z kurczaka na średnie kawałki i smaż trochę na gorącej patelni na złoty kolor.
przygotuj naczynie do pieczenia. Aby to zrobić, posmaruj spód i boki olejem roślinnym. Ułóż wszystkie warstwy składników warstwami.
pokrój cebulę w cienkie półpierścienie w pierwszej warstwie i ułóż na dnie natłuszczonej formy.
ułóż smażony filet z kurczaka drugą warstwą. Rozprowadź równomiernie na wszystkich powierzchniach cebuli. Posyp odrobiną soli i suszonymi przyprawami.
pokrój ziemniaki w kółka w osobnej misce. Wlej trochę oleju roślinnego. Posyp solą i przyprawami i wymieszaj, aby wszystkie kawałki ziemniaków pokryły się olejem. Najwygodniej jest to zrobić rękami. Następnie ułóż ziemniaki w następnej warstwie na filecie z kurczaka. Spłaszcz.
posmaruj wierzch ziemniaków kwaśną śmietaną.
następnie otwórz puszkę pieczarek w puszkach. spuść nadmiar płynu. Pokrój pieczarki na kawałki i ułóż na całej powierzchni natłuszczonych ziemniaków.
przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę.
podczas pieczenia ziemniaków zetrzyj ser na grubej tarce.
po godzinie pieczenia wyciągnij formę, zdejmij folię i posyp naczynie obficie startym serem. Włóż formę z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. W tym czasie ser powinien się stopić i lekko zrumienić.
umieść gotowe danie na żaroodpornej powierzchni i podawaj na gorąco.
dodatkowo przygotuj sałatkę warzywną lub podawaj po prostu z kawałkami warzyw.
bardzo smaczne!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g