mięso wieprzowe z pomarańczami w piekarniku

soczyste i smaczne mięso na obiad i świąteczny stół! Mięso wieprzowe z pomarańczami w piekarniku nadaje się na dni powszednie i święta. Podawaj z dowolnym dodatkiem lub sałatką ze świeżych warzyw. Zamiast wieprzowiny możesz użyć fileta drobiowego, królika, cielęciny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 10 % 3 g
206 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso wieprzowe z pomarańczami w piekarniku? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć wieprzowinę z dowolnej części tuszy (szynka, polędwica, karbonada, szyja itp.). Mam delikatną, miękką polędwicę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Polędwicę wieprzową umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj pomarańcze. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy. Wygodniej jest to zrobić w sokowirówce. Zamiast świeżo wyciśniętego soku możesz użyć sklepu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz drugą pomarańczę i pokrój w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż wieprzowinę do miski. Posyp papryką i rozmarynem. Wlej sok pomarańczowy. Wymieszaj mięso i pozostaw do marynowania na 20-30 minut. Oprócz przypraw wskazanych w przepisie możesz je uzupełnić lub zastąpić własnymi według własnego gustu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść pomarańczowe koła w naczyniu do pieczenia w jednej warstwie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż wieprzowinę razem z marynatą na wierzchu w jednej warstwie. Mięso zalać olejem roślinnym, posypać sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 30-40 minut, okresowo polewając mięso sokiem z dna formy. Dokładny czas pieczenia zależy od wybranej części tuszy, wielkości kawałków i piekarnika. Wieprzowina w pomarańczowej marynacie gotuje się wystarczająco szybko, dlatego ważne jest, aby nie wysuszyć mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż gotową wieprzowinę na talerzu wraz z plasterkami pomarańczy. Wlej sok z dna formy, udekoruj ziołami i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g

Podobne przepisy