skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięso wieprzowe z pomarańczami w piekarniku? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć wieprzowinę z dowolnej części tuszy (szynka, polędwica, karbonada, szyja itp.). Mam delikatną, miękką polędwicę.
Krok 2:
Polędwicę wieprzową umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm.
Krok 3:
Dokładnie umyj pomarańcze. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy. Wygodniej jest to zrobić w sokowirówce. Zamiast świeżo wyciśniętego soku możesz użyć sklepu.
Krok 4:
Obierz drugą pomarańczę i pokrój w plasterki.
Krok 5:
Włóż wieprzowinę do miski. Posyp papryką i rozmarynem. Wlej sok pomarańczowy. Wymieszaj mięso i pozostaw do marynowania na 20-30 minut. Oprócz przypraw wskazanych w przepisie możesz je uzupełnić lub zastąpić własnymi według własnego gustu.
Krok 6:
Umieść pomarańczowe koła w naczyniu do pieczenia w jednej warstwie.
Krok 7:
Rozłóż wieprzowinę razem z marynatą na wierzchu w jednej warstwie. Mięso zalać olejem roślinnym, posypać sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 30-40 minut, okresowo polewając mięso sokiem z dna formy. Dokładny czas pieczenia zależy od wybranej części tuszy, wielkości kawałków i piekarnika. Wieprzowina w pomarańczowej marynacie gotuje się wystarczająco szybko, dlatego ważne jest, aby nie wysuszyć mięsa.
Krok 8:
Połóż gotową wieprzowinę na talerzu wraz z plasterkami pomarańczy. Wlej sok z dna formy, udekoruj ziołami i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g