szczupak w majonezie w piekarniku

na idealny rodzinny posiłek! Szczupak w majonezie w piekarniku to prawie złożone danie, które przygotowuje się wraz z przystawką. Możesz go uzupełnić lekką sałatką z warzyw i ziół.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 32 % 8 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec szczupaka w majonezie? Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Możesz użyć mrożonego szczupaka (wtedy należy go najpierw rozmrozić w lodówce), ale lepiej jest świeży. Możesz upiec całą rybę, układając ją na poduszce warzywnej lub pokroić na porcje. Odciąłem głowę i ogon, aby ugotować z nich ucho, a resztę ryby wypuściłem do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz szczupaka, usuń łuski, odetnij płetwy i wypatrosz. Jeśli pieczesz szczupaka z głową, usuń skrzela. Przygotowaną rybę ponownie dokładnie opłucz i pokrój na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli szczupak żyje w wodach stojących lub o niskim przepływie, zwykle silnie pachnie błotem i wodorostami. I to również odbija się na smaku. Dlatego, aby odeprzeć specyficzny smak i zapach związany z tą rybą, musisz trzymać ją w marynacie. Możesz po prostu marynować w soku z cytryny, ale wolę mieszankę octu jabłkowego i sosu sojowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce z rybą wlej ocet jabłkowy i sos sojowy i wymieszaj rybę z marynatą. Pozostaw na 15 minut. Następnie odcedź marynatę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas marynowania ryby przygotuj warzywa. Marchewki obrać i pokroić w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać i pokroić w krążki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz ziemniaki, a także pokrój w plasterki. Aby ziemniaki były smaczne i soczyste, włóż je do miski, lekko sól, pieprz i dopraw 1 łyżką.l majonez. Dobrze wymieszaj ziemniaki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać olej roślinny do naczynia do pieczenia pokrytego pergaminem, ułożyć krążki cebuli w jednej warstwie na dnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż na wierzchu krążki ziemniaków i marchwi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż kawałki szczupaka na poduszce warzywnej. Sól, pieprz i posyp rybę przyprawami. Jeśli Twoje przyprawy do ryb mają już sól i pieprz, musisz zachować ostrożność, aby dodatkowo posolić i pieprzyć rybę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie usuń folię, polej szczupaka cienką warstwą pozostałego majonezu (robię to za pomocą torby do gotowania z odciętą końcówką) i wróć do piekarnika na kolejne 15-20 minut, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor. Smacznego!

szczupak ma bardzo smaczne mięso-gęste, białe, smakujące lekko jak dorsz. Dlatego jeśli szczupak wpadł do Twoich sieci kulinarnych, możesz ugotować z niego tak pyszny i satysfakcjonujący obiad.

nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

warto wziąć pod uwagę, że odmiany ziemniaków mogą być różne: niektóre nadają się do smażenia, Inne do gotowania i pieczenia. Dlatego weź pod uwagę ten niuans, ponieważ ryby i warzywa mogą być gotowe, a ziemniaki pozostają twarde w miejscach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy