skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec szczupaka w majonezie? Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Możesz użyć mrożonego szczupaka (wtedy należy go najpierw rozmrozić w lodówce), ale lepiej jest świeży. Możesz upiec całą rybę, układając ją na poduszce warzywnej lub pokroić na porcje. Odciąłem głowę i ogon, aby ugotować z nich ucho, a resztę ryby wypuściłem do pieczenia.
Krok 2:
Opłucz szczupaka, usuń łuski, odetnij płetwy i wypatrosz. Jeśli pieczesz szczupaka z głową, usuń skrzela. Przygotowaną rybę ponownie dokładnie opłucz i pokrój na porcje.
Krok 3:
Jeśli szczupak żyje w wodach stojących lub o niskim przepływie, zwykle silnie pachnie błotem i wodorostami. I to również odbija się na smaku. Dlatego, aby odeprzeć specyficzny smak i zapach związany z tą rybą, musisz trzymać ją w marynacie. Możesz po prostu marynować w soku z cytryny, ale wolę mieszankę octu jabłkowego i sosu sojowego.
Krok 4:
W misce z rybą wlej ocet jabłkowy i sos sojowy i wymieszaj rybę z marynatą. Pozostaw na 15 minut. Następnie odcedź marynatę.
Krok 5:
Podczas marynowania ryby przygotuj warzywa. Marchewki obrać i pokroić w plasterki.
Krok 6:
Cebulę obrać i pokroić w krążki.
Krok 7:
Obierz ziemniaki, a także pokrój w plasterki. Aby ziemniaki były smaczne i soczyste, włóż je do miski, lekko sól, pieprz i dopraw 1 łyżką.l majonez. Dobrze wymieszaj ziemniaki.
Krok 8:
Wlać olej roślinny do naczynia do pieczenia pokrytego pergaminem, ułożyć krążki cebuli w jednej warstwie na dnie.
Krok 9:
Rozłóż na wierzchu krążki ziemniaków i marchwi.
Krok 10:
Połóż kawałki szczupaka na poduszce warzywnej. Sól, pieprz i posyp rybę przyprawami. Jeśli Twoje przyprawy do ryb mają już sól i pieprz, musisz zachować ostrożność, aby dodatkowo posolić i pieprzyć rybę.
Krok 11:
Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut.
Krok 12:
Następnie usuń folię, polej szczupaka cienką warstwą pozostałego majonezu (robię to za pomocą torby do gotowania z odciętą końcówką) i wróć do piekarnika na kolejne 15-20 minut, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor. Smacznego!
szczupak ma bardzo smaczne mięso-gęste, białe, smakujące lekko jak dorsz. Dlatego jeśli szczupak wpadł do Twoich sieci kulinarnych, możesz ugotować z niego tak pyszny i satysfakcjonujący obiad.
nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
warto wziąć pod uwagę, że odmiany ziemniaków mogą być różne: niektóre nadają się do smażenia, Inne do gotowania i pieczenia. Dlatego weź pod uwagę ten niuans, ponieważ ryby i warzywa mogą być gotowe, a ziemniaki pozostają twarde w miejscach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal / 100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g