Tołpyga pieczona w piekarniku

przepyszna ryba w całości w piekarniku gotuje się bardzo szybko. Tołpyga według tego przepisu jest bardzo prosta do przygotowania. To danie nadaje się zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół. Najlepiej podawać go zaraz po ugotowaniu. Jednak na zimno ryba jest również smaczna.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 82 % 18 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 5 % 1 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec karpia w piekarniku bez folii? Wybierz ryby średniej wielkości (mniej niż 2 kg). Taki karp będzie smaczniejszy niż zbyt duży. Ponadto w przypadku dużego nadal będziesz musiał znaleźć odpowiednie naczynie do pieczenia. Wskazane jest kupowanie żywych świeżych ryb, ponieważ trudno jest ocenić świeżość i jakość zamrożonych. Tołpyga powinna mieć przezroczyste oczy i neutralny zapach. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 20%, cebula jest bardziej soczystą odmianą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli karp jest zamrożony, rozmroź go wcześniej. Aby to zrobić, umieść go na dolnej półce lodówki na 6 godzin przed gotowaniem. Po niewłaściwym rozmrożeniu ugotowana ryba może wyschnąć. Usuń łuski i usuń wnętrze ryby. Odetnij głowę i płetwy. Następnie opłucz karpia dobrze pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć niepotrzebną wilgoć. Wykonaj 4 nacięcia po bokach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Potrzyj karpia najpierw solą ze wszystkich stron i wewnątrz, a następnie przyprawami. Polecam nie przesadzać z przyprawami, aby nie zepsuć smaku ryby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni w trybie & quot; od dołu & quot;. Dobrze spłucz cytrynę pod bieżącą wodą. Wytnij 8 bardzo cienkich półpierścieni. Obierz i opłucz czosnek i cebulę. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, aby szybciej się ugotowała. Pokrój czosnek wzdłuż na 3-4 plastry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyciśnij sok z pozostałych kawałków cytryny do małego, głębokiego pojemnika. Dodaj masło, śmietanę i musztardę do soku z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj srebrnego karpia od wewnątrz i na zewnątrz powstałym sosem. W brzuchu umieść czosnek, cebulę, gałązki koperku i rozmarynu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś karpia na natłuszczoną blachę do pieczenia. W nacięciach po bokach włóż plasterek cytryny i cebuli. W razie potrzeby posmaruj rybę sosem na wierzchu. Piec w nagrzanym piekarniku przez pierwsze 15 minut w trybie "od dołu", a następnie włącz tryb "od góry do dołu" i przytrzymaj, aż ryba zarumieni się na górze.

podawaj taką rybę na gorąco z dowolnym dodatkiem. Tołpyga szczególnie dobrze komponuje się z ryżem, tłuczonymi ziemniakami i warzywami.

po schłodzeniu karp można wykorzystać do przygotowania innych potraw, takich jak sałatka lub pasztet.

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Tołpyga - 86   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy