skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec karpia w piekarniku bez folii? Wybierz ryby średniej wielkości (mniej niż 2 kg). Taki karp będzie smaczniejszy niż zbyt duży. Ponadto w przypadku dużego nadal będziesz musiał znaleźć odpowiednie naczynie do pieczenia. Wskazane jest kupowanie żywych świeżych ryb, ponieważ trudno jest ocenić świeżość i jakość zamrożonych. Tołpyga powinna mieć przezroczyste oczy i neutralny zapach. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 20%, cebula jest bardziej soczystą odmianą.
Krok 2:
Jeśli karp jest zamrożony, rozmroź go wcześniej. Aby to zrobić, umieść go na dolnej półce lodówki na 6 godzin przed gotowaniem. Po niewłaściwym rozmrożeniu ugotowana ryba może wyschnąć. Usuń łuski i usuń wnętrze ryby. Odetnij głowę i płetwy. Następnie opłucz karpia dobrze pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć niepotrzebną wilgoć. Wykonaj 4 nacięcia po bokach.
Krok 3:
Potrzyj karpia najpierw solą ze wszystkich stron i wewnątrz, a następnie przyprawami. Polecam nie przesadzać z przyprawami, aby nie zepsuć smaku ryby.
Krok 4:
Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni w trybie & quot; od dołu & quot;. Dobrze spłucz cytrynę pod bieżącą wodą. Wytnij 8 bardzo cienkich półpierścieni. Obierz i opłucz czosnek i cebulę. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, aby szybciej się ugotowała. Pokrój czosnek wzdłuż na 3-4 plastry.
Krok 5:
Wyciśnij sok z pozostałych kawałków cytryny do małego, głębokiego pojemnika. Dodaj masło, śmietanę i musztardę do soku z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Posmaruj srebrnego karpia od wewnątrz i na zewnątrz powstałym sosem. W brzuchu umieść czosnek, cebulę, gałązki koperku i rozmarynu.
Krok 7:
Przenieś karpia na natłuszczoną blachę do pieczenia. W nacięciach po bokach włóż plasterek cytryny i cebuli. W razie potrzeby posmaruj rybę sosem na wierzchu. Piec w nagrzanym piekarniku przez pierwsze 15 minut w trybie "od dołu", a następnie włącz tryb "od góry do dołu" i przytrzymaj, aż ryba zarumieni się na górze.
podawaj taką rybę na gorąco z dowolnym dodatkiem. Tołpyga szczególnie dobrze komponuje się z ryżem, tłuczonymi ziemniakami i warzywami.
po schłodzeniu karp można wykorzystać do przygotowania innych potraw, takich jak sałatka lub pasztet.
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Tołpyga - 86 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g