skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety Kijowskie w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Posortuj koperek, spłucz i osusz. Ser, który weźmiesz na kotlety, powinien się dobrze stopić, a także mozzarella jest tutaj idealna. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło.
Krok 2:
Drobno posiekaj koperek i włóż do miski. Dodaj tam miękkie masło i ser starty na średniej lub drobnej tarce. Wszystko posolić i wymieszać, aby produkty były równomiernie rozłożone.
Krok 3:
Rozłóż folię na stole i połóż na niej masę serową. Za pomocą rąk i folii uformuj kiełbasę. Zawiń go w folię i włóż do zamrażarki na godzinę. Powinien mieć około 2 cm średnicy, w przeciwnym razie będziesz musiał przeciąć go na pół, aby móc go swobodnie uszczelnić w kotlecie.
Krok 4:
Umyj i osusz pierś z kurczaka. Pokrój każdą pierś wzdłuż na dwie części.
Krok 5:
Przykryj kawałek piersi folią i bardzo delikatnie ubij, uważając, aby nie rozerwać mięsa. Sól i pieprz ubitą pierś.
Krok 6:
Pokrój mrożoną kiełbasę serową na ćwiartki. Połóż po jednym na każdej krawędzi ubitej części piersi i zawijając rolkę, zagnij krawędzie, uformuj kotlet w stylu Kijowskim. Najwygodniej jest to zrobić mokrymi rękami, wtedy nie będą się kleić.
Krok 7:
Kurczak powinien ściśle przylegać do nadzienia serowego i całkowicie zamknąć filet, w przeciwnym razie olej wypłynie po podgrzaniu i kotlet będzie suchy. Włóż do lodówki i odstaw na 20-30 minut, aby połączenia kotletów lepiej się skleiły.
Krok 8:
W misce rozbij jajko i mieszaj, aż będzie gładkie. Zanurz każdy kotlet całkowicie w jajku.
Krok 9:
Włóż kotlet w jajku do bułki tartej i dokładnie panieruj. Powinny być całkowicie pokryte bułką tartą. Najlepiej wziąć małe krakersy, lepiej pokrywają powierzchnię kotletów.
Krok 10:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i ułóż kotlety w stylu Kijowskim szwem w dół.
Krok 11:
Włóż do gorącego piekarnika i piecz kotlety Kijowskie przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli chcesz bardziej smażoną skórkę, po 50 minutach posmaruj je roztopionym masłem lub olejem roślinnym. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika. Nie bądź leniwy, aby okresowo sprawdzać stopień gotowości potrawy, aby jej nie rozgotować ani nie usmażyć.
Krok 12:
Wyjmij formę z kotletami w stylu Kijowskim i podawaj je natychmiast z dowolnym dodatkiem. Smacznego.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g