kotlety Kijowskie z serem w piekarniku

bez pieczenia, bardzo delikatne, soczyste i nierealistycznie smaczne! Te kotlety Kijowskie są przygotowywane z ubitych piersi z kurczaka. I w przeciwieństwie do klasycznego przepisu, uzyskuje się dietę. Ponieważ są pieczone w piekarniku i zawierają białe mięso drobiowe.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 20 g
tłuszcze 29 % 11 g
węglowodany 18 % 7 g
202 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety Kijowskie w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Posortuj koperek, spłucz i osusz. Ser, który weźmiesz na kotlety, powinien się dobrze stopić, a także mozzarella jest tutaj idealna. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj koperek i włóż do miski. Dodaj tam miękkie masło i ser starty na średniej lub drobnej tarce. Wszystko posolić i wymieszać, aby produkty były równomiernie rozłożone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż folię na stole i połóż na niej masę serową. Za pomocą rąk i folii uformuj kiełbasę. Zawiń go w folię i włóż do zamrażarki na godzinę. Powinien mieć około 2 cm średnicy, w przeciwnym razie będziesz musiał przeciąć go na pół, aby móc go swobodnie uszczelnić w kotlecie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i osusz pierś z kurczaka. Pokrój każdą pierś wzdłuż na dwie części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj kawałek piersi folią i bardzo delikatnie ubij, uważając, aby nie rozerwać mięsa. Sól i pieprz ubitą pierś.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój mrożoną kiełbasę serową na ćwiartki. Połóż po jednym na każdej krawędzi ubitej części piersi i zawijając rolkę, zagnij krawędzie, uformuj kotlet w stylu Kijowskim. Najwygodniej jest to zrobić mokrymi rękami, wtedy nie będą się kleić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kurczak powinien ściśle przylegać do nadzienia serowego i całkowicie zamknąć filet, w przeciwnym razie olej wypłynie po podgrzaniu i kotlet będzie suchy. Włóż do lodówki i odstaw na 20-30 minut, aby połączenia kotletów lepiej się skleiły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce rozbij jajko i mieszaj, aż będzie gładkie. Zanurz każdy kotlet całkowicie w jajku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż kotlet w jajku do bułki tartej i dokładnie panieruj. Powinny być całkowicie pokryte bułką tartą. Najlepiej wziąć małe krakersy, lepiej pokrywają powierzchnię kotletów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i ułóż kotlety w stylu Kijowskim szwem w dół.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż do gorącego piekarnika i piecz kotlety Kijowskie przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli chcesz bardziej smażoną skórkę, po 50 minutach posmaruj je roztopionym masłem lub olejem roślinnym. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika. Nie bądź leniwy, aby okresowo sprawdzać stopień gotowości potrawy, aby jej nie rozgotować ani nie usmażyć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij formę z kotletami w stylu Kijowskim i podawaj je natychmiast z dowolnym dodatkiem. Smacznego.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy