skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować to danie, potrzebujesz małego zestawu warzyw, z których omlet stanie się jeszcze smaczniejszy i bardziej witaminowy. Możesz upiec naczynie w formie lub na blasze do pieczenia. Jeśli wybierzesz blachę do pieczenia, musi ona mieć wysokie boki. Dowolny kształt: metal, szkło, ceramika, średnica 24-26 centymetrów będzie odpowiednia.
1. Myjemy cukinię, obieramy skórę, usuwamy nasiona. Zetrzyj miazgę na grubej tarce. Jeśli cukinia jest bardzo młoda, nie musisz usuwać nasion, ale nadal lepiej jest obrać skórę.
2. Musisz usunąć skórkę z pomidorów, jest to bardzo proste. Pomidory myjemy, ostrym nożem wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża na skórze, a następnie zalewamy je wrzącą wodą. Po zabiegu przenosimy pomidory do zimnej wody, usuwamy skórę. Pokrój miąższ w kostkę.
3. W misce rozbijamy jaja kurze, solimy i pieprzymy do smaku, ubijamy trzepaczką do uzyskania gładkości. Wlej mąkę do powstałej masy jajecznej, ponownie ubij trzepaczką. Najważniejsze jest, aby uzyskać jednorodną masę, bez grudek. Możesz też ubijać widelcem, ale trudniej jest poradzić sobie z grudkami. Następnie wlej mleko do masy jajecznej, wymieszaj.
4. Nasmaruj naczynie do pieczenia kawałkiem masła, rozłóż cukinię, pomidory. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, rozłóż na pomidorach. Podlewaj warzywa mieszanką jajeczno-mleczną.
5. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pieczemy omlet przez 20 minut. Podawaj na gorąco, natychmiast po ugotowaniu. Udekoruj zielenią do woli, dzięki czemu danie wygląda jeszcze jaśniej i bardziej apetycznie. A jednak warzywa to dodatkowe witaminy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g