omlet z pomidorami w piekarniku

Wypróbuj nową opcję gotowania omletu. Omlet z pomidorami okazuje się niezwykle smaczny, jeśli ugotujesz go w piekarniku! Danie nie przypomina klasycznego omletu: dodaje się do niego warzywa, które dodają blasku i dodatkowego smaku. Możesz podać taki omlet na śniadanie lub kolację. Z kromką chleba zbożowego będzie bardzo smacznie!
TeenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 36 % 5 g
83 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

aby przygotować to danie, potrzebujesz małego zestawu warzyw, z których omlet stanie się jeszcze smaczniejszy i bardziej witaminowy. Możesz upiec naczynie w formie lub na blasze do pieczenia. Jeśli wybierzesz blachę do pieczenia, musi ona mieć wysokie boki. Dowolny kształt: metal, szkło, ceramika, średnica 24-26 centymetrów będzie odpowiednia.

1. Myjemy cukinię, obieramy skórę, usuwamy nasiona. Zetrzyj miazgę na grubej tarce. Jeśli cukinia jest bardzo młoda, nie musisz usuwać nasion, ale nadal lepiej jest obrać skórę.

2. Musisz usunąć skórkę z pomidorów, jest to bardzo proste. Pomidory myjemy, ostrym nożem wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża na skórze, a następnie zalewamy je wrzącą wodą. Po zabiegu przenosimy pomidory do zimnej wody, usuwamy skórę. Pokrój miąższ w kostkę.

3. W misce rozbijamy jaja kurze, solimy i pieprzymy do smaku, ubijamy trzepaczką do uzyskania gładkości. Wlej mąkę do powstałej masy jajecznej, ponownie ubij trzepaczką. Najważniejsze jest, aby uzyskać jednorodną masę, bez grudek. Możesz też ubijać widelcem, ale trudniej jest poradzić sobie z grudkami. Następnie wlej mleko do masy jajecznej, wymieszaj.

4. Nasmaruj naczynie do pieczenia kawałkiem masła, rozłóż cukinię, pomidory. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, rozłóż na pomidorach. Podlewaj warzywa mieszanką jajeczno-mleczną.

5. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pieczemy omlet przez 20 minut. Podawaj na gorąco, natychmiast po ugotowaniu. Udekoruj zielenią do woli, dzięki czemu danie wygląda jeszcze jaśniej i bardziej apetycznie. A jednak warzywa to dodatkowe witaminy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy