skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec dorsza z serem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Filety umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki. Możesz wziąć gotowe porcje schłodzonego fileta, w tym przypadku najpierw rozmrozić. Filety można również przygotować samodzielnie z całej ryby.
Krok 2:
Sól, pieprz filety i włóż do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym. Skrop rybę sokiem z cytryny.
Krok 3:
Przygotuj sos. Jak zrobić sos? Zetrzyj ser. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 4:
Połącz śmietanę z serem, wymieszaj. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że jest naturalna i smaczna.
Krok 5:
Dodaj musztardę, sól i pieprz. Możesz nie solić ani nie pieprzyć sosu — będzie to zależeć od słoności sera i ostrości musztardy. Zamiast ziarnistej musztardy zrobi to każda inna, niezbyt ostra. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Rozłóż sos na wierzchu filetów rybnych.
Krok 7:
Umieść naczynie w piekarniku nagrzanym do 180°C na 35-40 minut. Gotowe danie zostanie pokryte apetyczną złotą skórką. Wyjmij z piekarnika, lekko ostudź i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Filet z dorsza - 80 kcal/100g