dorsz z serem w piekarniku

Szybka, niedroga i łatwa opcja na lunch lub kolację! Dorsz z serem w piekarniku-przepis na filet rybny pieczony w sosie. Z tego powodu okazuje się soczysty, pachnący i bardzo smaczny. Przygotowywane jest danie z prostych i niedrogich produktów.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 15 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec dorsza z serem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Filety umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki. Możesz wziąć gotowe porcje schłodzonego fileta, w tym przypadku najpierw rozmrozić. Filety można również przygotować samodzielnie z całej ryby.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sól, pieprz filety i włóż do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym. Skrop rybę sokiem z cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sos. Jak zrobić sos? Zetrzyj ser. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz śmietanę z serem, wymieszaj. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że jest naturalna i smaczna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj musztardę, sól i pieprz. Możesz nie solić ani nie pieprzyć sosu — będzie to zależeć od słoności sera i ostrości musztardy. Zamiast ziarnistej musztardy zrobi to każda inna, niezbyt ostra. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż sos na wierzchu filetów rybnych.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść naczynie w piekarniku nagrzanym do 180°C na 35-40 minut. Gotowe danie zostanie pokryte apetyczną złotą skórką. Wyjmij z piekarnika, lekko ostudź i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Filet z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy