kruche ciasto z malinami w piekarniku

pyszne i łatwe do zrobienia ciasto doda przytulności Twojej kuchni! Wynik Czasami robię ciasto malinowe według tak prostego przepisu.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 21 % 11 g
węglowodany 70 % 37 g
255 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel na 2 części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj formę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż jeden z kawałków ciasta równomiernie na dnie naczynia do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż formę i drugi kawałek ciasta do lodówki na 20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie wyjmujemy naszą formę i ciasto. Kładziemy maliny na pierwszym kawałku ciasta, równomiernie rozprowadzamy

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp go 1,5 łyżką cukru pudru

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    2 łyżeczki cynamonu

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wytnij drugą część.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zrób plecionkę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Odetnij krawędzie, uszczypnij.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wytnij paski,

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zrób boki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż maliny.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Powstałe ciasto z malinami pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Niech ostygnie.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wyjmij z formy.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Smacznego!

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Oto takie malinowe ciasto, które mamy

gotowe ciasto malinowe według tego przepisu jest chrupiące i idealne na rodzinne przyjęcie herbaciane.
pozostały cynamon i cukier puder można posypać ciastem na wierzchu.
przepis pozwala zamiast świeżych malin używać mrożonych, ale najpierw należy maksymalnie usunąć wodę z rozmrożonych jagód.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy