skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Ubij jajka.
Krok 3:
Zmiel z cukrem.
Krok 4:
Dodaj sól.
Krok 5:
Dodaj olej.
Krok 6:
Dodaj mąkę.
Krok 7:
Zagnieść ciasto.
Krok 8:
Podziel na 2 części.
Krok 9:
Nasmaruj formę.
Krok 10:
Rozłóż jeden z kawałków ciasta równomiernie na dnie naczynia do pieczenia.
Krok 11:
Włóż formę i drugi kawałek ciasta do lodówki na 20 minut.
Krok 12:
Następnie wyjmujemy naszą formę i ciasto. Kładziemy maliny na pierwszym kawałku ciasta, równomiernie rozprowadzamy
Krok 13:
Posyp go 1,5 łyżką cukru pudru
Krok 14:
2 łyżeczki cynamonu
Krok 15:
Wytnij drugą część.
Krok 16:
Zrób plecionkę.
Krok 17:
Odetnij krawędzie, uszczypnij.
Krok 18:
Wytnij paski,
Krok 19:
Zrób boki.
Krok 20:
Rozłóż maliny.
Krok 21:
Powstałe ciasto z malinami pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 22:
Niech ostygnie.
Krok 23:
Wyjmij z formy.
Krok 24:
Smacznego!
Krok 25:
Oto takie malinowe ciasto, które mamy
gotowe ciasto malinowe według tego przepisu jest chrupiące i idealne na rodzinne przyjęcie herbaciane.
pozostały cynamon i cukier puder można posypać ciastem na wierzchu.
przepis pozwala zamiast świeżych malin używać mrożonych, ale najpierw należy maksymalnie usunąć wodę z rozmrożonych jagód.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g