skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić turecką baklawę z ciasta filo z orzechami włoskimi? Przygotuj wszystkie składniki. Ciasto filo można przygotować w domu lub kupić w sklepie, co znacznie uprości proces gotowania Tureckiej baklawy. Do nadzienia możesz użyć dowolnych orzechów: orzechów włoskich, migdałów, pistacji, a nawet mieszanki orzechów. Należy pamiętać, że do nadzienia orzechy muszą być już prażone i suszone, surowe orzechy nie będą działać.
Krok 2:
Rozmrozić zamrożone ciasto w temperaturze pokojowej przez 2 godziny, po czym delikatnie je rozpakować i przykryć wilgotnym ręcznikiem. Również podczas pracy ciasto musi być stale przykryte wilgotnym ręcznikiem, aby nie wyschło.
Krok 3:
W tym czasie przygotuj syrop cukrowy. Aby to zrobić, wlej cukier do rondla, zalej go wodą, dodaj sok z cytryny i laskę cynamonu. Postaw garnek na ogniu i zagotuj jego zawartość. Podczas gotowania cukier całkowicie się rozpuści, a syrop stanie się klarowny. Po ugotowaniu gotuj syrop przez kolejne 10-15 minut, a następnie odstaw patelnię na bok i pozwól syropowi ostygnąć.
Krok 4:
Do miski blendera przenieś orzechy włoskie i na wysokich obrotach zmiel orzechy wystarczająco drobno, ale nie na proszek. Małe kawałki orzechów powinny się natknąć i powinny być wyczuwalne.
Krok 5:
Włóż masło do małej chochli i zacznij podgrzewać na średnim ogniu, nie doprowadzaj oleju do wrzenia. Gdy połowa masła zostanie stopiona, dodaj olej roślinny i zakończ proces podgrzewania. Do przygotowania baklawy można stopić tylko masło, ale ilość masła należy zwiększyć do 300 gramów.
Krok 6:
Weź pierwszy arkusz ciasta filo, posmaruj go roztopionym masłem pędzelkiem do ciasta i pokrój na pół. Połóż posiekane orzechy włoskie na krótkiej krawędzi, połóż drewniany szpikulec na wierzchu i zwiń ciasto w bułkę. A następnie ostrożnie spróbuj przesunąć krawędzie rolki do środka, tworząc w ten sposób piękne fałdy. Wyciągnij sam drewniany szpikulec. Uformowaną baklawę podzielić na 3 części i przełożyć do naczynia do pieczenia.
Krok 7:
Weź następny arkusz ciasta, posmaruj go masłem i pokrój po przekątnej. Weź pierwszy powstały trójkąt, połóż go tak, aby róg znajdował się na górze, a na dole był długi bok trójkąta. Teraz połącz dolny róg ze środkiem długiego boku, opuść powstałe płatki, nakładając jeden płatek na drugi. Odsuwając się nieco od dołu, ułóż garść posiekanych orzechów i zwiń baklawę zgodnie z technologią rolady, zamykając boczne krawędzie ciastem.
Krok 8:
Weź następny arkusz ciasta, posmaruj roztopionym masłem i pokrój w kwadraty o wymiarach 7 cm * 7 cm połóż 10 takich kwadratów jeden na drugim, połóż nadzienie orzechowe na środku i przymocuj krawędzie ciasta, tworząc piramidę. Jeśli piramida się rozpadnie, ciasto nie było dobrze nasmarowane olejem lub ciasto już wyschło. Nie martw się, podczas pieczenia piramidy nadal się otwierają, tylko te, które nie są połączone, otworzą się bardziej, a te, które są połączone, będą mniejsze.
Krok 9:
Weź następny arkusz ciasta, posmaruj roztopionym masłem. Zbierz ciasto do środka, pozostawiając małe wolne krawędzie i połóż garść posiekanych orzechów na tych fałdach w niewielkiej odległości. Przykryj garście orzechów dolną wolną krawędzią, a następnie górną. Pokrój zebraną baklawę w wolne od orzechów miejsca. Przymocuj powstałe półfabrykaty wzdłuż krawędzi.
Krok 10:
Posyp całą uformowaną baklawę obficie lekko rozgrzanym pozostałym stopionym masłem. Umieść formy z baklawą w piekarniku nagrzanym do 180 ° C i piecz przez 40 minut. Czas trwania i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika.
Krok 11:
Wyjmij gotową baklawę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć. Schłodzoną turecką baklawę obficie polać schłodzonym syropem cukrowym. Pozostaw baklawę na co najmniej 5 godzin, aby ciasto wchłonęło syrop.
dostałem 60 kawałków Tureckiej baklawy, ale możesz dostać inną ilość. Wszystko zależy od wybranej opcji formowania. Również ilość orzechów, których możesz potrzebować, jest nieco większa lub nieco mniejsza niż wskazana w składnikach.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ciasto filo - 441 kcal/100g