skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec całą kaczkę w rękawie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Najpierw rozmrozić kaczkę, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Weź jabłka, jeśli to możliwe, odmiany kwaśne.
Krok 2:
Dobrze umyj kaczkę i osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli pozostaną na nim pióra, usuń je lub spal.
Krok 3:
Wymieszaj sól z pieprzem i dobrze wetrzyj tę mieszankę w kaczkę ze wszystkich stron.
Krok 4:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Wyciśnij sok z połowy cytryny do małej miski. Aby uzyskać więcej soku, umyj cytrynę, zalej ją wrzącą wodą i mocno przetocz na stole.
Krok 5:
Następnie sok z połowy pomarańczy, Usuń drugą połowę na razie — będzie potrzebny w przyszłości.
Krok 6:
Dodaj sos sojowy do soku.
Krok 7:
Następnie miód. Weź naturalny miód, lepiej, jeśli jest płynny, rozpuść trochę kandyzowany w łaźni wodnej.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki-marynata jest gotowa!
Krok 9:
Posmaruj kaczkę marynatą — bardzo wygodnie jest marynować ją w kaczątku. Pozostaw na co najmniej 5-6 godzin, a jeszcze lepiej — na noc, marynata sprawi, że jej mięso będzie bardzo delikatne i całkowicie pozbędzie się charakterystycznego zapachu. Podczas marynowania lepiej obracać kaczkę co 1-2 godziny, aby marynata równomiernie namoczyła grzbiet i pierś ptaka.
Krok 10:
Gdy kaczka zostanie marynowana, pokrój drugą połowę pomarańczy w plasterki.
Krok 11:
Umyj Jabłko, pokrój w kliny i usuń rdzeń.
Krok 12:
Połóż pokrojone jabłka i pomarańcze w brzuchu, nie możesz go nawet zszyć — wszystko pozostanie na swoim miejscu
Krok 13:
Zmierz rękaw o wymaganej długości, zawiąż jedną krawędź i połóż kaczkę.
Krok 14:
W razie potrzeby przykryj go ziemniakami - moim zdaniem jest to bardzo wygodne: rozwiązujemy problem z dodatkami, a ziemniaki nasączone aromatycznymi sokami z kaczki są bardzo smaczne!
Krok 15:
Wykałaczką wykonaj kilka nakłuć w rękawie, aby umożliwić ucieczkę powietrza. Piecz kaczkę w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 1,5-2 godziny w zależności od wielkości kaczki. Moja kaczka była gotowa już po 1,5 godziny.
Krok 16:
Po określonym czasie przeciąć rękaw. Moja kaczka zarumieniła się nawet w rękawie,ale jeśli tak się nie stało-włóż kaczkę do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
Krok 17:
Nasze eleganckie danie świąteczne jest gotowe!
Krok 18:
Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal / 100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g