noworoczna kaczka w całości w rękawie w piekarniku pieczona

Oryginalny, na świąteczny stół, nieporównywalnie pyszny! Kaczka noworoczna pieczona w całości w rękawie w piekarniku to danie tradycyjnie przygotowywane na wakacje w wielu krajach. Zgodnie z tym przepisem kaczka gotuje się bardzo szybko, a dzięki specjalnej marynacie okazuje się bardzo delikatna, po prostu rozpływa się w ustach!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 56 % 24 g
węglowodany 19 % 8 g
286 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec całą kaczkę w rękawie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Najpierw rozmrozić kaczkę, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Weź jabłka, jeśli to możliwe, odmiany kwaśne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj kaczkę i osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli pozostaną na nim pióra, usuń je lub spal.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj sól z pieprzem i dobrze wetrzyj tę mieszankę w kaczkę ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Wyciśnij sok z połowy cytryny do małej miski. Aby uzyskać więcej soku, umyj cytrynę, zalej ją wrzącą wodą i mocno przetocz na stole.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie sok z połowy pomarańczy, Usuń drugą połowę na razie — będzie potrzebny w przyszłości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sos sojowy do soku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie miód. Weź naturalny miód, lepiej, jeśli jest płynny, rozpuść trochę kandyzowany w łaźni wodnej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki-marynata jest gotowa!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj kaczkę marynatą — bardzo wygodnie jest marynować ją w kaczątku. Pozostaw na co najmniej 5-6 godzin, a jeszcze lepiej — na noc, marynata sprawi, że jej mięso będzie bardzo delikatne i całkowicie pozbędzie się charakterystycznego zapachu. Podczas marynowania lepiej obracać kaczkę co 1-2 godziny, aby marynata równomiernie namoczyła grzbiet i pierś ptaka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy kaczka zostanie marynowana, pokrój drugą połowę pomarańczy w plasterki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj Jabłko, pokrój w kliny i usuń rdzeń.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż pokrojone jabłka i pomarańcze w brzuchu, nie możesz go nawet zszyć — wszystko pozostanie na swoim miejscu

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zmierz rękaw o wymaganej długości, zawiąż jedną krawędź i połóż kaczkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W razie potrzeby przykryj go ziemniakami - moim zdaniem jest to bardzo wygodne: rozwiązujemy problem z dodatkami, a ziemniaki nasączone aromatycznymi sokami z kaczki są bardzo smaczne!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wykałaczką wykonaj kilka nakłuć w rękawie, aby umożliwić ucieczkę powietrza. Piecz kaczkę w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 1,5-2 godziny w zależności od wielkości kaczki. Moja kaczka była gotowa już po 1,5 godziny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po określonym czasie przeciąć rękaw. Moja kaczka zarumieniła się nawet w rękawie,ale jeśli tak się nie stało-włóż kaczkę do piekarnika na kolejne 15-20 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nasze eleganckie danie świąteczne jest gotowe!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal / 100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy