paszteciki z ryżem i mięsem mielonym w piekarniku

Prosty przepis na pieczenie domowych pasztecików! Wspaniałe wypieki gotowane na cieście drożdżowym z nadzieniem z ryżu i soczystego mięsa mielonego z cebulą w zwykłym piekarniku są idealne na rodzinny stół zarówno na lunch, jak i na kolację!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 52 % 25 g
269 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wspaniałe ciasta drożdżowe nadziewane ryżem i mięsem w piekarniku, które z pewnością przypadną do gustu wielu osobom? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznych ciast na obiad lub lunch.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboką miskę i wlej do niej dwieście pięćdziesiąt mililitrów ciepłego mleka, a następnie wlej jedną łyżkę cukru do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż dwadzieścia pięć gramów świeżych, prasowanych drożdży do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż trzy pełne łyżki najwyższej jakości mąki pszennej do wspólnej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie umieść je w ciepłym miejscu na piętnaście do dwudziestu minut, aby aktywować drożdże.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź obszerną miskę i rozbij do niej jedno jajko kurze, a następnie włóż do niej czterdzieści gramów zmiękczonego masła i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po piętnastu minutach wlej ugotowane ciasto do miski z masą jajeczno-maślaną i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź drobne sito i przesiaj je częściami do miski z płynną podstawą czterysta gramów mąki pszennej najwyższej jakości i dodaj do niej jedną łyżeczkę soli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kontynuuj dokładne wyrabianie ciasta w misce rękami przez dziesięć minut, aż będzie gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej jedną łyżkę oleju roślinnego do miski z ciastem i ugniataj ciasto przez kolejne dwie minuty, a następnie przykryj miskę ręcznikiem i umieść ją na godzinę w ciepłym miejscu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby przygotować nadzienie, umieść patelnię na kuchence i wlej do niej dwie łyżki oleju roślinnego, a następnie włóż do niej trzysta gramów gotowanego mięsa mielonego i stale mieszając smaż na wysokiej temperaturze pieca.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dość drobno posiekaj jedną główkę cebuli, którą następnie włóż na patelnię z mięsem mielonym i mieszając smaż przez około siedem minut na wysokiej temperaturze pieca.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przełącz temperaturę kuchenki na minimalną i wlej sól do smaku na patelnię, mieszankę czerwonej i czarnej papryki, gałkę muszkatołową, kolendrę i wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj duszenie mięsa mielonego z cebulą przez kolejne siedem minut, mieszając dwa razy w procesie gotowania.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż sto pięćdziesiąt gramów gotowanego ryżu, pięćdziesiąt gramów masła na patelni i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż ugotowane nadzienie do miski i pozwól mu ostygnąć przez chwilę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po godzinie dobrze zagnieść ciasto w misce i odstawić na trzydzieści do trzydziestu pięciu minut w ciepłe miejsce.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po trzydziestu minutach posmaruj ręce stołem odrobiną oleju roślinnego i rozłóż ciasto, a następnie dobrze ugniataj i podziel na kilka kawałków, z których następnie uformuj koloboki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż uformowane koloboki na stole i przykryj je ręcznikiem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ugniataj każdą bułkę do ciasta o wymaganej wielkości i rozłóż na nich około dwóch łyżek przygotowanego nadzienia.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dobrze uformuj brzegi nadziewanych tortilli i uformuj placki, które następnie ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Posmaruj placki żółtkiem ubitym z dwiema łyżkami mleka i umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do stu siedemdziesięciu pięciu stopni.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Piecz placki w piekarniku przez około piętnaście do dwudziestu minut.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i pozwól ugotowanym pasztecikom ostygnąć przez chwilę, a następnie rozłóż je na talerzach i podawaj.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

bardzo prosty przepis na robienie domowych ciast nadziewanych soczystym mięsem z ryżem w zwykłym piekarniku, przynajmniej na obiad lub lunch dla całej rodziny! Oferujemy łatwe i dość szybkie pieczenie zwiewnych i bardzo smacznych ciast z ryżem i mięsem, które mają niesamowity smak! Te wspaniałe ciasta drożdżowe z prostym i niedrogim nadzieniem są koniecznie pieczone w piekarniku i nie pozostają długo na rodzinnym stole! Smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy