leszcz w piekarniku z ziemniakami
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Oczyść rybę z łusek, umyj, osusz ręcznikami papierowymi. Wykonujemy nacięcia w poprzek tuszy.
2. Dokładnie umyj ziemniaki, pokrój w plastry (bezpośrednio w skórce). Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i umieść na niej ziemniaki. Pokrój koper włoski w paski, rozłóż na ziemniakach. Sól i pieprz.
3. Ryby z obu stron posypujemy mieszanką papryki i nasion, solimy, a także posypujemy oliwą z oliwek. Rozłóż leszcza na ziemniakach i wyślij do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piecz przez 20 minut.
4. Gotową rybę posyp świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
podawaj na gorąco, dekorując świeżą natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Leszcz suszony - 221 kcal/100g
- Leszcz wędzony na gorąco - 172 kcal/100g
- Leszcz gotowany - 126 kcal/100g
- Leszcz świeży - 105 kcal/100g
- Leszcz wędzony na zimno - 160 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g