domowy chleb z otrębami w piekarniku

świetny przepis na zdrowy domowy chleb! Polecamy! Ten chleb jest bardzo smaczny i zdrowy. Zamiast otrębów można dodać dowolny inny rodzaj mąki (żyto, kukurydza, gryka), za każdym razem uzyskuje się inny smak. Dużym plusem jest to, że nie starzeje się przez długi czas: możesz przechowywać go w pojemniku na chleb lub torbie.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 77 % 40 g
224 kcal
IG: 8 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Często pieczę zwykły chleb, ale ostatnio nauczyłem się, jak upiec domowy chleb z otrębami w piekarniku. Dzielę się przepisem. Na początek przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do wyrabiania chleba użyłem mojej asystentki do wypiekania chleba. Po prostu wrzuciłem wszystko do miski i włączyłem do programu ugniatania, a po 1 godzinie i 25 minutach dostałem całkowicie ugniatane i dopasowane ciasto. Jeśli robimy wszystko ręcznie, najpierw podgrzewamy płyn i wlewamy do niego olej roślinny, a płyn można wziąć dowolny - mleko, wodę, serwatkę - wszystko do wyboru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej drożdże, sól, cukier i otręby do płynu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj mąkę w małych porcjach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniataj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, pozostawić w cieple do wyrośnięcia-zajmie to około 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 40 minutach wyjmujemy ciasto, dzielimy na równe 2 części (przyszłe 2 chlebki) i formujemy chleb. Możesz po prostu zaokrąglić i wysłać do formularza.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jest jeszcze druga opcja, której użyłem: najpierw rozłóż kawałek ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    A następnie przekręć go w ciasną rolkę. Robimy to samo z drugim kawałkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Puste miejsca wysyłamy do formy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostaw ciasto do wyrośnięcia - zajmie to 30-40 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pieczemy taki chleb najpierw przez 15 minut w temperaturze 200-220 C, następnie zmniejszamy go do 170 C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Wyjmujemy chleb z piekarnika i pozwalamy mu całkowicie ostygnąć na ruszcie, schłodzony chleb, jeśli to możliwe, odstawiamy na kilka godzin (staram się zostawić go na całą noc). Reżim chleb na porcje i podawać do pierwszego i drugiego dania. Smacznego!

taki chleb z otrębami można przygotować zarówno w wypiekaczu do chleba, jak iw piekarniku. Ostatnio najczęściej pieczę chleb w piekarniku (bardziej mi się podoba), ale ugniatam go w wypiekaczu do chleba. Jeśli chcesz całkowicie ugotować w maszynie do chleba, wybierz tryb główny od ugniatania do pieczenia, zajmuje mi to 3 godziny i 39 minut. Chleb to głowa wszystkiego, szczególnie taki pyszny i aromatyczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g
  • Otręby pszenne - 180   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy