skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Często pieczę zwykły chleb, ale ostatnio nauczyłem się, jak upiec domowy chleb z otrębami w piekarniku. Dzielę się przepisem. Na początek przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Do wyrabiania chleba użyłem mojej asystentki do wypiekania chleba. Po prostu wrzuciłem wszystko do miski i włączyłem do programu ugniatania, a po 1 godzinie i 25 minutach dostałem całkowicie ugniatane i dopasowane ciasto. Jeśli robimy wszystko ręcznie, najpierw podgrzewamy płyn i wlewamy do niego olej roślinny, a płyn można wziąć dowolny - mleko, wodę, serwatkę - wszystko do wyboru.
Krok 3:
Następnie wlej drożdże, sól, cukier i otręby do płynu.
Krok 4:
Następnie dodaj mąkę w małych porcjach.
Krok 5:
Zagniataj ciasto.
Krok 6:
Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, pozostawić w cieple do wyrośnięcia-zajmie to około 40 minut.
Krok 7:
Po 40 minutach wyjmujemy ciasto, dzielimy na równe 2 części (przyszłe 2 chlebki) i formujemy chleb. Możesz po prostu zaokrąglić i wysłać do formularza.
Krok 8:
Jest jeszcze druga opcja, której użyłem: najpierw rozłóż kawałek ciasta.
Krok 9:
A następnie przekręć go w ciasną rolkę. Robimy to samo z drugim kawałkiem.
Krok 10:
Puste miejsca wysyłamy do formy.
Krok 11:
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia - zajmie to 30-40 minut.
Krok 12:
Pieczemy taki chleb najpierw przez 15 minut w temperaturze 200-220 C, następnie zmniejszamy go do 170 C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Wyjmujemy chleb z piekarnika i pozwalamy mu całkowicie ostygnąć na ruszcie, schłodzony chleb, jeśli to możliwe, odstawiamy na kilka godzin (staram się zostawić go na całą noc). Reżim chleb na porcje i podawać do pierwszego i drugiego dania. Smacznego!
taki chleb z otrębami można przygotować zarówno w wypiekaczu do chleba, jak iw piekarniku. Ostatnio najczęściej pieczę chleb w piekarniku (bardziej mi się podoba), ale ugniatam go w wypiekaczu do chleba. Jeśli chcesz całkowicie ugotować w maszynie do chleba, wybierz tryb główny od ugniatania do pieczenia, zajmuje mi to 3 godziny i 39 minut. Chleb to głowa wszystkiego, szczególnie taki pyszny i aromatyczny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g
- Otręby pszenne - 180 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g