chleb kukurydziany pszenny w piekarniku

taki domowy chleb na pewno będzie smaczniejszy niż sklep! Chleb kukurydziany pszenny w piekarniku wcale nie jest trudny do ugotowania, jeśli zastosujesz się do niektórych niuansów wskazanych w tym przepisie. Ale ten chleb z pewnością będzie bez żadnych szkodliwych dodatków lub niepożądanych składników. Ponadto świeży, ciepły chleb wykonany własnymi rękami zawsze okazuje się niezwykle smaczny i apetyczny.
TeenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 79 % 42 g
235 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

przede wszystkim konieczne jest wykonanie ciasta na przyszły test. Aby to zrobić, zetrzyj świeże drożdże w misce, dodaj przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą. Oddzielnie podgrzej czystą wodę pitną do temperatury około 35 stopni Celsjusza i wlej do miski z drożdżami i mąką. Aby drożdże działały szybciej, a ciasto dobrze rosło, należy dodać niewielką ilość cukru. Następnie wymieszaj wszystkie składniki razem. Przykryj miskę pokrywką lub czystym ręcznikiem kuchennym i umieść pojemnik w ciepłym miejscu bez bezpośrednich przeciągów, aby ciasto wzrosło. Cały proces fermentacji trwa około godziny.

oddzielnie przesiać pozostałą mąkę pszenną i kukurydzianą, aby ciasto rosło szybciej i wyszło bardziej miękkie i delikatne.

gdy ciasto stanie się wystarczająco duże i powiększy się, możesz zacząć wyrabiać ciasto na przyszły chleb. Aby to zrobić, dodaj całą przesianą mąkę do pojemnika z ciastem. Dodaj więcej czystej wody pitnej o temperaturze pokojowej. Wlej trochę oleju roślinnego (możesz użyć słonecznika do smażenia bez zapachu) i dodaj sól. Dodaj również drobno posiekaną zieloną cebulę i papryczkę chili - w razie potrzeby nie jest to konieczne. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Być może podczas ugniatania będziesz musiał dodać trochę więcej mąki pszennej. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. W tym czasie powinien wzrosnąć.

formę, w której piecze się chleb, posmaruj małym kawałkiem margaryny.

po "wypoczęciu" ciasta przenieś je do wysmarowanej formy i uformuj z niej chleb. Pozostaw na 20-30 minut, aby ponownie lekko urosło.

W międzyczasie włącz piekarnik na 220 stopni Celsjusza.

włóż formę z chlebem do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz chleb, aż będzie całkowicie ugotowany przez około 30 minut.

schłodzić gotowy chleb pszenno-kukurydziany na ruszcie i można go podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy