skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim konieczne jest wykonanie ciasta na przyszły test. Aby to zrobić, zetrzyj świeże drożdże w misce, dodaj przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą. Oddzielnie podgrzej czystą wodę pitną do temperatury około 35 stopni Celsjusza i wlej do miski z drożdżami i mąką. Aby drożdże działały szybciej, a ciasto dobrze rosło, należy dodać niewielką ilość cukru. Następnie wymieszaj wszystkie składniki razem. Przykryj miskę pokrywką lub czystym ręcznikiem kuchennym i umieść pojemnik w ciepłym miejscu bez bezpośrednich przeciągów, aby ciasto wzrosło. Cały proces fermentacji trwa około godziny.
oddzielnie przesiać pozostałą mąkę pszenną i kukurydzianą, aby ciasto rosło szybciej i wyszło bardziej miękkie i delikatne.
gdy ciasto stanie się wystarczająco duże i powiększy się, możesz zacząć wyrabiać ciasto na przyszły chleb. Aby to zrobić, dodaj całą przesianą mąkę do pojemnika z ciastem. Dodaj więcej czystej wody pitnej o temperaturze pokojowej. Wlej trochę oleju roślinnego (możesz użyć słonecznika do smażenia bez zapachu) i dodaj sól. Dodaj również drobno posiekaną zieloną cebulę i papryczkę chili - w razie potrzeby nie jest to konieczne. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Być może podczas ugniatania będziesz musiał dodać trochę więcej mąki pszennej. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. W tym czasie powinien wzrosnąć.
formę, w której piecze się chleb, posmaruj małym kawałkiem margaryny.
po "wypoczęciu" ciasta przenieś je do wysmarowanej formy i uformuj z niej chleb. Pozostaw na 20-30 minut, aby ponownie lekko urosło.
W międzyczasie włącz piekarnik na 220 stopni Celsjusza.
włóż formę z chlebem do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz chleb, aż będzie całkowicie ugotowany przez około 30 minut.
schłodzić gotowy chleb pszenno-kukurydziany na ruszcie i można go podać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g