skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec okonia morskiego z warzywami w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Zamrożone ryby rozmrozić wcześniej w temperaturze pokojowej lub lepiej umieścić na noc w lodówce. Wiśnie można zastąpić zwykłymi pomidorami. Jeśli wybierzesz warzywa o różnych kolorach, danie okaże się jaśniejsze. Użyj dowolnych przypraw i przypraw.
Krok 2:
Oczyść rybę z łusek, odetnij płetwy ostrymi nożyczkami. U okonia są bardzo twarde i ostre, więc rób to ostrożnie, aby się nie zranić. Usuń czarny film z brzucha. Umyj rybę, osusz. Ze wszystkich stron okonia posolić, posypać bazylią i rozmarynem, polać sokiem z cytryny.
Krok 3:
Podczas gdy ryba moczy się w przyprawach, przygotuj warzywa. Zanurz brokuły we wrzącej lekko osolonej wodzie. Blanszuj kapustę nie dłużej niż 1-2 minuty. Wrzuć kapustę na sito, aby szkło płyn.
Krok 4:
Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 5:
Umyj paprykę, obierz nasiona i łodygę. Pokrój paprykę w średnie kostki.
Krok 6:
Umyj koperek, drobno posiekaj. Możesz wziąć pietruszkę.
Krok 7:
Wlej trochę oliwy z oliwek na dno naczynia do pieczenia.
Krok 8:
Rozłóż tusze okonia, skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Krok 9:
Połóż pokrojoną czerwoną cebulę i różyczki brokułów na rybie.
Krok 10:
Dodaj kostki papryki.
Krok 11:
Umyj wiśnię, osusz, włóż do formy do ryby. Warzywa lekko posolić, polać pozostałym olejem.
Krok 12:
Rozłóż oliwki równomiernie. Posyp potrawę posiekanymi ziołami.
Krok 13:
Piecz ryby z warzywami w rozgrzanym piekarniku 180C przez 35 minut, aż będą miękkie. Czas gotowania zależy od charakterystyki piekarnika, dlatego może różnić się od wskazanego.
Krok 14:
Podawaj okonia morskiego z warzywami jako samodzielne danie lub z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Okoń morski - 79 kcal/100g