okoń morski pieczony w piekarniku z warzywami

delikatny, soczysty, bardzo smaczny! Spróbuj! Okoń morski to ryba o wielu walorach smakowych, a pieczona z jasnymi i soczystymi warzywami w piekarniku zostanie przygotowana w jeden ze zdrowych sposobów. Bardzo pożywny, prawie nie ma małych kości. Po prostu idealny do pieczenia!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 13 % 3 g
84 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec okonia morskiego z warzywami w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Zamrożone ryby rozmrozić wcześniej w temperaturze pokojowej lub lepiej umieścić na noc w lodówce. Wiśnie można zastąpić zwykłymi pomidorami. Jeśli wybierzesz warzywa o różnych kolorach, danie okaże się jaśniejsze. Użyj dowolnych przypraw i przypraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść rybę z łusek, odetnij płetwy ostrymi nożyczkami. U okonia są bardzo twarde i ostre, więc rób to ostrożnie, aby się nie zranić. Usuń czarny film z brzucha. Umyj rybę, osusz. Ze wszystkich stron okonia posolić, posypać bazylią i rozmarynem, polać sokiem z cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gdy ryba moczy się w przyprawach, przygotuj warzywa. Zanurz brokuły we wrzącej lekko osolonej wodzie. Blanszuj kapustę nie dłużej niż 1-2 minuty. Wrzuć kapustę na sito, aby szkło płyn.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę, obierz nasiona i łodygę. Pokrój paprykę w średnie kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj koperek, drobno posiekaj. Możesz wziąć pietruszkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej trochę oliwy z oliwek na dno naczynia do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż tusze okonia, skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż pokrojoną czerwoną cebulę i różyczki brokułów na rybie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj kostki papryki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj wiśnię, osusz, włóż do formy do ryby. Warzywa lekko posolić, polać pozostałym olejem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż oliwki równomiernie. Posyp potrawę posiekanymi ziołami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz ryby z warzywami w rozgrzanym piekarniku 180C przez 35 minut, aż będą miękkie. Czas gotowania zależy od charakterystyki piekarnika, dlatego może różnić się od wskazanego.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj okonia morskiego z warzywami jako samodzielne danie lub z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Okoń morski - 79   kcal/100g

Podobne przepisy