kotlety z kurczaka z serem w piekarniku

niesamowicie pyszne, najbardziej soczyste i miękkie! Kotlety z mielonego kurczaka z serem w piekarniku to doskonały wybór do codziennego i świątecznego menu. Przygotowanie ich jest tak proste i łatwe, że nawet początkujący w gotowaniu poradzi sobie z przepisem bez problemu.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 19 g
tłuszcze 12 % 4 g
węglowodany 30 % 10 g
157 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kurczaka z serem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Bułkę połamać na kawałki i zalać zimną wodą, odstawić na 5-10 minut. Musisz wypełnić zimną wodą, wtedy miękisz pozostanie gęsty. Z gorącej wody zamienia się w galaretkę, której następnie prawie nie można wycisnąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety umyć i osuszyć. Pokrój na kawałki i zmiel w blenderze lub maszynce do mięsa z płytkim grillem. Wolę uderzać blenderem, aby kotlety były jednocześnie delikatniejsze i gęstsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ściśnij bułkę, Dodaj do pominiętej piersi i ponownie zmiel, aż będzie gładka. Przenieś mięso mielone do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj, dodaj do miski z mięsem mielonym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Jeśli mięso mielone jest bardzo gęste, dodaj trochę wody, a kotlety okażą się bardziej soczyste. Wszystko wymieszaj i dobrze ubij mięso mielone, aż będzie gęste, gładkie. Aby to zrobić, Zbierz mięso mielone w dłoni, unieś nad filiżankę i wrzuć z powrotem. Zrób to 10-15 razy. Podziel mięso mielone na równe części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój twardy ser w długie kostki. Ser musi się dobrze stopić, w przeciwnym razie nie będzie efektu wycieku sera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zrób tortillę z każdej części mięsa mielonego wilgotnymi rękami i umieść na jej środku kawałek sera. Połącz krawędzie i uformuj placki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż kotlety do bułki tartej i dokładnie zaplanuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj w ten sposób wszystkie placki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej kotlety.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść blachę do pieczenia z kotletami w gorącym piekarniku i piecz przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika. Wyjmij je z piekarnika i podawaj z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy